Villamos járhat a Balaton partján

Balaton
Balaton
Balaton – Akár már a jövő nyáron villamoson utazhatunk Keszthely és Hévíz között. A Balaton-régió közlekedési koncepciójának egyik legérdekesebb elképzelése nemcsak a helyiek utazását könnyítené meg, de a meghosszabbíthatná a turistaszezont is.

Akár már 2008. júniusában villamos lehet járni Keszthely és Hévíz között. A látványos elképzelés része annak az átfogó közlekedési koncepciónak, amely az egész Balaton-régióra vonatkozik. A célja az, hogy olyan szintre fejlesszék a Balaton körüli közlekedést, amelyre még komolyabb turizmust lehet rátelepíteni. A koncepció elsősorban a kötöttpályás vasúti- és villamos közlekedési hálózat kialakításáról szól – mondta Sebestyén István, az elvi megvalósíthatósági tanulmányt készítő Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Kht. programigazgatója.

Ennek a nagyszabású tervnek az egyik leglátványosabb része lenne a Keszthely és Hévíz között járó villamos. A járat egyrészt megkönnyítené a helyiek közlekedését és összekapcsolná a két teljesen eltérő típusú települést, de a legfontosabb célja az lenne, hogy még inkább odacsalogassa a turistákat.

A vonalon ugyanis felújított nosztalgiavillamosok járnának menetrendszerűen. A turistaattrakciónak is beillő szerelvényekhez kapcsolódóan pedig gasztronómiai, kulturális, művészeti fesztiválokat lehetne szervezni, vagyis meg lehetne nyújtani a turistaszezont – tette hozzá Sebestyén István.

Az elvi megvalósíthatósági terv kidolgozása szakemberek bevonásával megkezdődött. Már keresik az egyeztetési lehetőségeket a települések vezetőivel, valamint kidolgozzák a műszaki hátteret, hogy a fejlesztéseket minél hatékonyabban és költségkímélőbb módon lehessen elvégezni.

A megvalósíthatósági terv a hónap végén kerül a Balaton Fejlesztési Tanács elé. Ezután lehet elkezdeni a konkrét egyeztetéseket a két város vezetőségével, amelyeknek egyébként tetszik az ötlet, de még ki kell dolgozniuk a beruházás gazdasági és pénzügyi hátterét.

Ha minden a tervek szerint halad, és mindkét város támogatja az elképzelést, akár már jövő nyáron is elindulhat a villamos Keszthely és Hévíz között- tette hozzá Sebestyén István.További hírek a Magyarország kategóriából