Világzene, népzene, fergeteges néptáncok a várban

Világzene, népzene, fergeteges néptáncok a várban
E hétvégén rendezik meg tizenötödikalkalommal a BorsodiFonó Nemzetközi Folklórfesztiválta diósgyőri várban.

Ez évben is világzenei és népzenei koncertek, fergeteges néptáncok, hagyományőrző csoportok fellépései és magyar népi gasztronómiai különlegességek szerepelnek a diósgyőri folklórfesztivál idei program kínálatában. A kétnapos folklórfesztivál bevezetője már évek óta hagyományosan a gyerekek számára pénteken megrendezett Gyermek Borsodi Fonó, ahol a szervezetten érkezett iskolai csoportok idén is rendhagyó néprajzórán ismerkedhettek meg Északkelet-Magyarország népművészetével, népi kismesterségeivel, ahol együtt énekelhettek, táncolhattak a művészekkel, táncosokkal, zenészekkel. A Diósgyőri vár fénykorába pillanthattak be a gyerekek, akiket kosztümös várnép és vitéz bajvívó lovagok kalauzoltak.

Szombaton a felső várszínpadon a Szinvavölgyi Néptáncműhely gálaműsora adott ízelítőt a Kárpát-medence néptáncaiból, amihez talpalávalót a Tényleg zenekar húzta. Az este fő eseménye a Ghymes együttes „Szikraszemű” című új albumának bemutató koncertje volt, majd a Kalyi Jag lépett színpadra. A program Barsi Csaba és az Agyagbanda moldvai csángó táncházával zárult.

Még mára is „maradt” a Borsodi Fonóból: a hét és a fesztivál utolsó napján idén is az ifjú városi betyároké lesz a terep – City Betyars’ Day. A Skanzen színpad autentikus programjai mellett a „csángó boogie”-s Kerekes Band, majd a Kispál és a Borz feldolgozásokról elhíresült Csík zenekar, végül a Yorgos Tzortzoglou vezette Balkan Fanatik fesztiválzáró koncertje következik.