Világsztárok lépnek fel Miskolcon

Akt.:
Miskolc – Különleges koncertre várja a Miskolci Szimfonikus Zenekar a közönséget.

„A rettenetes harcok, melyeket együtt kiálltunk, nem is végződhettek mással, mint a kívánságok és a vágyak legyőzésével” – hangzik Richard Wagner levélsora ahhoz a Matilde Wesendonckhoz, aki az operatörténet legradikálisabb alakjának fantáziáját kivételesen magas érzelmi hőfokra hevítette.

Fájdalmas szerelmük gyümölcsében, a Trisztánban, valamint egy korábbi remekművében, a Tannhäuserben már szinte a bőrünkön érezzük a zeneszerző szenvedélyének lángolását. A

wagneri zenekar lehengerlő hangereje mellett egyedülálló az a mód, ahogyan a legfinomabb árnyalatokon keresztül, egy pszichoanalitikus aprólékosságával tárja fel főhősei – részben önmaga alteregóinak – összetett lelkivilágát úgy, amelyre még a legzseniálisabb színészi alakítás sem képes!

Csak egy asszony szerelme

Legenda és valóság, vallásosság és modern érzékiség keveredik itt egymással, melynek szédítő örvényéből csak egy asszony igaz, megváltó erejű szerelme ragadhatja ki. Egy mondás szerint Wagnert csak imádni vagy utálni lehet.

Akárhogy is legyen, egy biztos: zenéje igazi katarzis­ élményt jelenthet az őt megismerni vágyóknak. Arról, hogy mindez felejthetetlen is maradjon, a 2007-ben, Rigában debütált Wagner-énekes, Elisabet Strid gondoskodik. A romantika korának gondolatvilágában a természet is lehet gyógyír, mely jóleső megtisztulást hoz a megsebzett léleknek.

A cseh nemzeti zeneköltészet legpoétikusabb alakjának, Antonin Dvořáknak minden hangjában ott visszhangzanak hazájának legendás tájai, akárcsak az első átütő sikert jelentő, pasztorális hangvételű V. szimfóniájának tételeiben.

Az est karmestere a bolgár-görög gyökerekkel rendelkező Ivan Anguelov, aki zenekarunkat legutóbb 2008-ban vezényelte a Bartók+ Nemzetközi Operafesztivál zárógáláján.

ÉM-HE


A koncertről

Időpont: október 29. este 7 óraHelyszín: Művészetek HázaMűsor:Wagner: Tannhäuser – nyitány

Wagner: Tannhäuser, II. felvonás – Csarnok-ária

Wagner: Tannhäuser, III. felvonás – Erzsébet fohásza

Wagner: Trisztán és Izolda – előjáték és Izolda szerelmi halála

Dvorák: V. (F-dúr) szimfónia

Vezényel: Ivan Anguelov

Ének: Elisabet Strid

hirdetés


hirdet�s