Világszínvonalú festmény a Kieselbach aukción – a Lámpagyújtó 100 milliós licitről indul

Magyarországon még soha ilyen magas összegről – százmillió forintos kikiáltási árról indul a Kieselbach Galéria és Aukciósház őszi árverésén Bortnyik Sándor Lámpagyújtó című 1921-es főműve – jelentette be pénteken sajtótájékoztatón Kieselbach Tamás. A galériatulajdonos hangsúlyozta: a Bortnyik-kép, amely nyolc évtizedes lappangás után került elő, olyan világszínvonalat képvisel, amely újraírja a magyar avantgárd történetét. A Független Hírügynökség kérdésére Kieselbach Tamás elmondta: a Bortnyik-kép leütési árát előre nem lehet megjósolni, de elképzelhető, hogy túllépi az eddig abszolút magyar rekordot, ami 230 millió forint.

A Kieselbach Galéria október 17-i festményaukcióján 251 tétel szerepel. Az őszi árverés összkikiáltási ára: 711 millió 515 ezer forint. Mások mellett Aba-Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Czigány Dezső, Szinyei Merse Pál képekre licitálhatnak az érdeklődők a Kieselbach Galéria őszi aukcióján.

A magyar műkereskedelem történetében az eddigi legmagasabb kikiáltási árról – 100 millióról – induló Bortnyik Sándor képről Kieselbach Tamás elmondta: olyan főmű került elő nyolcvan év lappangás után, ami újraírja a magyar avantgárd történetét. Az 1921-ben keletkezett festmény erős, dühvel telített kép, amely megérdemelné, hogy bármelyik nagy külföldi múzeum falán lógjon, tette hozzá.

A galériatulajdonos kitért arra, hogy mindehhez az szükséges, hogy a magyar állam ne tegye védett alkotássá a képet, vagyis külföldi magángyűjtő vagy intézmény tulajdonába is megvárárolhassa a Lámpagyújtó című festményt. Kieselbach Tamás hangsúlyozta: a magyar festészet presztízsét úgy lehetne növelni, ha a legkvalitásosabb magyar művek, mint Bortnyik főműve, korlátlanul kerülhetnének külföldi múzeumokba, vagy magángyűjteményekbe.

A Független Hírügynökség kérdésére miszerint a Lámpagyújtó megdöntheti-e Csontváry Kosztka Tivadar: Szerelmesek találkozása című festményének 230 milliós rekordeladási árát, Kieselbach Tamás azt válaszolta, jósolni nem szeretne, de elképzelhető, hogy a 100 millióról induló Bortnyik Sándor kép eladási ára magasabb lesz, mint a Csontváry alkotásé.

A Kieselbach Galéria október 17-i őszi árverése délután öt órakor kezdődik a Vígszínházban.