Világsátor: még nincs hír a pályázat kiírásáról

Akt.:
Miskolc – Egy tény, a kormány már nevesítette a projektet, az idő pedig sürgetne.

Vajon tervezi-e a kormány, hogy kiírja a pályázatot a Világsátorra? Mikorra tervezi? Nem csúszik a pályázati kiírás? – próbáltunk hétfőn megtudni. Dobos Tímea, a miskolci önkormányzat szóvivője jelezte nem tudnak az ügyben semmi konkrétumot mondani, így azt sem tudják, csúszik-e a pályázati kiírás.

Mivel uniós forrásból épülne a világsátor, így a NORDA Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökségtől is érdeklődtünk. Megtudtuk, ők sem rendelkeznek hiteles és konkrét információkkal a pályázat kiírásának ügyében. Megjegyezte viszont, hogy a kérdéseinket továbbítják a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felé – a pályázati kiírás ott jelenne meg.

Mi is kerestük az ügynökséget és az Emberi Erőforrás Minisztériumot (EMMI) illetékesét, helyettes államtitkárát is, de választ még nem kaptunk kérdéseinkre.

2014 vége

Vagyis az már biztos, hogy helyi szinten semmit nem tudni az esetleges pályázatról, arról viszont még nem tudunk, hogy a minisztérium mit tervez, mikorra, s milyen forgatókönyv szerint. Így azt sem tudtuk megkérdezni, hogy befolyásolja-e a pályázat kiírásának időpontját, hogy Miskolcon népszavazást kezdeményezett a Jobbik, hogy a Világsátort ne itt építsék meg.

Azt viszont megtudtuk, hogy a kormány már nevesítette a projektet, ha a pályázati kiírás még nem is történt meg. Ez az NFÜ és a minisztérium (EMMI) feladata lenne. Az idő azonban sürget (ezért sem világos, miért nincs még hír a minisztériumi lépésről) mert ez a projekt az unió 2007-2013-as etapjának része, így 2014 végéig el kellene készülni vele. Márpedig az uniós közbeszerzés nehézkességét ismerve, ez eléggé időigényes folyamat.

A kormány még 2011-ben hozta a határozatot arról, hogy a Társadalmi Infrastruktúrafejlesztés Operatív Program (TIOP) keretében létre kíván hozni egy ilyen központot. Ennek kellett bekerülnie a TIOP akciótervébe, hogy ki lehessen rá írni a pályázatot. Miután ez megtörtént, hozott határozatot Miskolc közgyűlése arról, hogy majd pályázni kíván, ha lesz kiírás.

Több probléma?

Lapunk meg nem erősített információi szerint több probléma is van a miskolci előterjesztéssel. Egyrészt az, hogy Miskolc a befogadást ahhoz kötné, hogy a kormány biztosítson külön nevesített költségvetési forrást a projekt folyamatos működtetéséhez, márpedig hasonló TIOP pályázatok esetén 12 év fenntartást kell vállalnia pályázónak. Az is gondot jelenthet, hogy bár az EMMI támogatja, hogy Miskolcon valósuljon meg a projekt, ám arról, hogy a pályázó Miskolc önkormányzata legyen, nem volt szó.

Mindemellett a Világsátor „megálmodói” információink szerint nem csak roma kulturális központra gondoltak. Otthont nyújtana minden, Magyarország területén élő kisebbségnek, lehetőséget teremtve kultúrájuk bemutatására. Szerintük Miskolc azért lenne alkalmas helyszín a projekt megvalósítására, mert közel van a határhoz (s nem a sok roma miatt, mint ahogy a Jobbik állítja), így fontos pont lehet a külföldön kisebbségben élő magyarok számára is.

A témában kedden sajtótájékoztatót tart dr. Kriza Ákos polgármester, sajtóhírek szerint felmerülhet az is, hogy nem lesz pályázati kiírás. Kedden Vona Gábor, a Jobbik elnöke is Miskolcra érkezik, hogy maga is kampányoljon a népszavazás kiírása mellett.

ÉM-HM