Világpremier az Operában

Március 23-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Margaret Mitchell világhírű regénye nyomán az Elfújta a szél című balettet. A táncpremier nemcsak magyarországi ősbemutató, hanem világpremier is egyben – hangzott el az Operaház csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az Elfújta a szél koreográfusa Pártay Lilla több mint tíz éve készül erre az előadásra.
A Kossuth-díjas művész a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, egy olyan szerteágazó történetet keresett, mely sok művésznek ad munkát a színpadon. Az Elfújta a szél című balettben 55 táncos meséli el a háborús-szerelmi történetet. Pártay Lilla hozzátette, emellett persze az is kihívás, hogy olyat csináljon egy koreográfus, amit előtte más még nem.

Popova Aleszja, aki Scarlett O Hara megformálója lesz a színpadon, elmondta, egyszerre könnyű és nehéz feladat ezzel a szereppel azonosulni. Ifj. Nagy Zoltán, Rhett Butler, saját bevallása szerint legalább hússzor nézte meg a regény alapján készült többszörös Oscar-díjas filmet. A Kossuth-díjas táncművész elmondta, nagy hatással volt rá a színészklasszis Clark Gable, a filmbéli Rhett Butler .

A darab zenéjét Dvorak szimfóniái és kamaraművei mellett, az Amadinda Ütőegyüttes adja. Pártay Lilla elmondta, a jelmezek kizárólag korabeli ruhák, amik elengedhetetlenek az örök szerelmi történet megjelenítésében.

Az Elfújta a szél című balettet két szereposztásban is láthatja a közönség. A március 23-diki világpremieren Popova Aleszja, ifj. Nagy Zoltán, Cserta József (Ashley Wilkes) és Volf Katalin (Melanie Wilkes) táncolják a főbb szerepeket. Másnap este Anna Tsygankova, Bajári Levente, Oláh Zoltán és Radina Dace állnak színpadra. Ebben az évadban még március 30-án, április 1-én, 12-én, 13-án és 15-én nézheti meg a közönség a romantikus történet balett változatát az Operaházban.