Világméretű kampány a tetanusz ellen

Minden 3. percben meghal egy újszülött tetanuszban – ez ellen lép fel az UNICEF és a Pampers globális kampánya. Az egy csomag – egy védőoltás programban minden Pampers-UNICEF matricával ellátott termék vásárlásakor egy gyermek vagy állapotos kismama kap védőoltást a halálos kór ellen a világ legszegényebb országaiban. A betegség 46, többnyire afrikai országban jelent komoly közegészségügyi problémát, ezt szeretnék 2012-re teljesen felszámolni.

Magyarországon 1941 óta oltják a csecsemőket tetanusz ellen, az utolsó megbetegedés pedig 1978-ban volt – számolt be Dr. Jelenik Zsuzsanna, a Nemzetközi Oltóközpont osztályvezető főorvosa. A fertőző kórokozó mindenütt jelen van a székletben és a földben és a szervezetben olyan toxinokat termel, ami megtámadja az izmokat. Legyengíti a szervezetet és fájdalmas halált okoz.

A betegség számos országban jelen van ma is, főleg ott, ahol hiányosak a higiéniai körülmények. A főorvos által meglátogatott Közép-Afrikai Köztársaságban például azt tapasztalta, hogy a nők gyakran a földeken szülnek és a köldökzsinórt azzal a piszkos késsel vágják el, amivel korábban dolgoztak. A felvilágosító munka már jó ideje megkezdődött: az írástudatlanság miatt rajzos plakátokon hívják fel az emberek figyelmét a védőoltás fontosságára.

Dr. Kecskeméti Edit, az UNICEF Magyar Bizottságának igazgatója elmondta: az UNICEF 2,5 milliárd dolláros költségvetésének felét a gyerekek életben maradására fordítják. 1999-ig 61, míg 2008-ig 120 országban sikerült teljesen felszámolni a tetanuszt. Ugyanakkor lassítja a folyamatot az, hogy egyes afrikai országokban 67 ezer lakosra jut egy orvos. Az UNICEF célja, hogy idén 7 országban, jövőre 13-ban, 2012-ig pedig a világon mindenütt leszámoljanak a kórokozóval.

Janky Gyöngyi a Pampers képviseletében elmondta: eddig is 50 millió oltóanyaggal támogatták az UNICEF-et, a világméretű kampánytól pedig azt remélik: újabb 200 millió oltást tudnak adni még idén a rászorulóknak vásárlóik segítségével.

A nemzetközi sajtótájékoztatón élőben jelentkezett Salma Hayek amerikai színésznő is, aki a kampány szóvivőjeként nemrég tért haza Sierra Leonéból. Mint mondta, nagyon megrázta amikor azt látta, mekkora kínok között szenvednek a tetanusszal fertőzött betegek.