Világjárvány lesz a madárinfluenzából? – a szakemberek szerint lesz elég magyar vakcina

A hazai Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke szerint Magyarország rendelkezik a világméretű influenzajárvány kezeléséhez szükséges kapacitással, de a biztonság érdekében komoly készleteket kell felhalmozni a különböző antivirális készítményekből. Hazánk nagyhatalomnak számít a védőoltások területén, de a vírusok mutációja illetve rezisztenciája kiszámíthatatlan, ezért “több lábon kell állni” – vagyis még idejekorán számos védekezési technikát ki kell fejleszteni – mondta Bujdosó László az egészségügyi bizottság szerdai ülésén.

A prevenciós bizottságot 2004-ben hozták létre Magyarországon. Több mint 50 százalék a valószínűsége ugyanis annak, hogy az elkövetkező 10 évben komoly influenzajárvány söpör végig a világon, amely várhatóan a madárinfluenza egyik mutációjából származik, és hazánkat sem kíméli majd. Mivel egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan mikor következik be, illetve milyen vírus terjed majd el az emberek között, a szakemberek szerint több különféle antivirális készítményt kell felhalmozni. Szerencsére Magyarországon feleannyi idő alatt képesek izolálni a vírust, mint az egészségügyi világszervezet laboratóriumaiban. Míg a WHO 3-6 hónap elteltével azonosítja a kórokozót, illetve állítja elő belőle az oltóanyagot, hazánkban már 4-6 hét elteltével gyártani kezdhetik az ellenszérumot – közölte Bujdosó László.

Ez azt jelenti, hogy 1-1,5 hónap elteltével akár már heti 500 ezer adag vakcinát állíthatnak elő az oltóanyag gyárak. Egy esetleges járvány megfékezéséhez szükséges mennyiség az antiszérum előállítása után 3-4 hónappal lesz elérhető – mondta a pandémiás bizottság elnöke. A vírus elleni védettség egyébként a beadástól számított 2 héten belül alakul ki – tette hozzá.

Az egészségügyi bizottság szerdai ülésén az országos tisztifőorvos is felszólalt az ügyben. Falus Ferenc szerint nemcsak az oltóanyagra kell koncentrálni, a védőfelszerelésre is gondolni kell. Mint mondta, speciális védőmaszkokból 600 millióra lenne szükség, amely 1,5 milliárd forintba kerülne. Ennek darabját ugyanis csak egyszeri alkalommal, 6 óráig lehet használni. A járványügy 4×130 fős csoportjának jelenleg egy hónapra elegendő mennyiségű védőmaszkot tartanak raktáron – mondta.

Az egészségügyi bizottság fideszes alelnöke a beszámolók közben megjegyezte: a kormánynak komolyabban kellene vennie a közelgő világjárványt, hisz az ellenszer nélkül eltöltött hetek kritikusak lehetnek. Úgy tűnik, a kabinet a gazdasági válság mögé bújik, pedig a témát folyamatosan napirenden kellen tartani – tette hozzá. Mikola István szerint továbbra sincsenek pontos adatok arról, milyen óvintézkedéseket terveznek az influenza vírus visszaszorítása érdekében, illetve hol tart a készletezés – ezen sürgősen változtatni kellene – mondta.