Világbajnokságra készül Pista

Világbajnokságra készül Pista, az Orosházi Határőrigazgatóság nyomkereső kutyája. A hat éves németjuhász májusban a dunakeszi rendőrkapitányságon szolgáló kollégájával, Itoval együtt képviseli Magyarországot Svájcban, a nyomkövető kutyák világbajnokságán.

Pista és kiképzője, Nagy Annamária határőrzászlós rutinos versenyzőnek számítanak. A kutya évente két-három versenyen vesz részt, munkanapjait pedig aktív szolgálattal tölti a battonyai határőrkirendeltségen. A nyomkövető versenyen a kutyáknak egy csapáson kell végigmeniük szagminta alapján. Az ebeknek centiméternyi pontossággal kell megtalálniuk a szagmintával jelölt ösvényt, tíz centiméteres hibánál már kizárják az állatokat a versenyből. A kutya és kiképzője naponta több órát edzenek, emellett pedig Pista élesben is bizonyít. Tavaly több illegális határsértőt is megtaláltak a segítségével.

A kutya eredményes ott, ahol a technika csődöt mond, vagy nem lehet bevetni – mondta el a Független Hírügynökségnek Kunos Gyula, az Orosházi Határőrigazgatóság szóvivője. A svájci világbajnokságot május 10-e és 13 között rendezik meg. Pista és Nagy Annamária mellett a dunakeszi rendőrkapitányság nyomkereső kutyája Ito és kiképzője Sasvái Frigyes főtörzszászlós képviselik Magyarországot a versenyen.