Friss hírek

2009.08.06. 18:46

GAZDASÁGI VÁLSÁG - Szerbia nem teljesíti az IMF-hitelhez szükséges feltételeket

<p>A szerb jegybank elnöke csütörtökön azt mondta, hogy a belgrádi vezetés nem tette meg a szükséges költségcsökkentõ lépéseket, amelyekrõl a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megállapodott. Radovan Jelasics emlékeztetett arra, hogy az IMF küldöttsége a hónap végén érkezik az országba, hogy megvizsgálja: Szerbia teljesítette-e vállalásait. Az elnök szerint áprilisban a kormány kiadáscsökkentésrõl döntött, ám eddig nem sok mindent valósított meg a tervekbõl.</p>

Jelasics aggasztónak nevezte, hogy Szerbia sokkal többet költ, mint amennyi pénze van, a hiányt pedig hitelekbõl fedezi. "De ez sem tarthat örökké"- fogalmazott a jegybank elnöke.

Szerbia áprilisban állapodott meg az IMF-el egy 3 milliárd eurós hitelkeretrõl. Az elsõ részletet már lehívta, ám kétséges, hogy megkapja-e a másodikat is, ha nem teljesíti vállalásait. A legnagyobb gondot a költségvetési hiány betartása okozza. Sajtójelentések szerint a miniszterelnök arra kéri majd az IMF-et, hogy a korábban engedélyezett 3 helyett 4,5 százalékost hiányt hagyjon jóvá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!