Világbajnok lett a magyar mentőkutyás csapat

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 közös, 8 fős csapata nyerte a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség 15. Mentőkutyás Világbajnokságát. Az idei viadalt a romániai Craiova városában tartották, ahol 4 nap alatt, 13 ország nagyjából 100 mentőkutya és vezetője mérte össze tudását múlt héten.

A kutyáknak fegyelmezettségi, ügyességi feladatokat kellett végrehajtaniuk, és nem maradhatott el a szimatmunka sem, amikor eltűnt emberek felkutatása volt a cél romok között és erdős területen. Balázs László, a szolgálat vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: magyar csapat még soha nem ért el ilyen szép eredményt világversenyen, a vezető egyébként a csapat világbajnoki címe mellé egy egyéni bronzérmet is elhozott Aqua nevű kutyájával. A verseny július 1-től 5-ig tartott.

A szolgálat vezetője, Balázs László és Aqua nevű, öt és fél éves mentőkutyája a csapat világbajnoki címe mellett az egyéni 3. helyezést is megszerezte. Pedig tavaly egy nemzetközi drezdai vizsgán az ebet súlyos baleset érte: egy emeletes ház födémével együtt a mélybe zuhant a kutya az egyik feladatnál. A bal lábában két csont is eltört.

A szolgálatvezető elmondta: a kutyák most hónapos pihenőt kapnak. Miután mindegyik egyben házikedvenc is, így otthon tölthetik a “vakációt”, de ha riasztják őket, természetesen azonnal munkába állnak. A csapat a pihenő után, augusztusban a mentőkutyások nyílt bajnokságán vesz részt Ausztriában, illetve azokra a nemzetközi vizsgákra viszik el a kutyákat, amelyeket minden évben kötelezően letenniük, hogy külföldön is bevethetőek legyenek.

Idén eddig nem kellett külföldre menniük segíteni, itthon viszont 20 eltűnt ember felkutatásában és számos tűzeset vizsgálatánál segédkeztek, ahol a kutyák éles szimatának köszönhetően derülhet fény arra, hogy gyújtogatás áll a tűz hátterében vagy sem.