Helyi közélet

2015.08.26. 18:16

Minden, ami a magyar mechanikáról tudható a Miskolci Egyetemen

Miskolc - A Miskolci Egyetem ad otthont a XII. Magyar Mechanikai Konferenciának.

Miskolc - A Miskolci Egyetem ad otthont a XII. Magyar Mechanikai Konferenciának.

Az 1971 óta négy­évenként megrendezett szakmai fórum elsődleges célja, hogy áttekintse és összefoglalja a hazai mechanikai kutatásokat, beleértve az ipari alkalmazásokat és a mechanika oktatási kérdéseit is.

A teljes vertikumról

Prof. Dr. Páczelt István akadémikustól, a konferencia tudományos bizottságának elnökétől megtudtuk, hogy az alapelvvel összhangban a konferencia az elméleti és az alkalmazott mechanika valamennyi területét felöleli (például a szilárd testek és folyadékok mechanikáját, a szerkezetek mechanikáját, a biomechanikát stb.).

A XII. Magyar Mechanikai Konferencián 25 szekcióban 124 előadás hangzik el. Az oktatással foglalkozó előadások (tehetséggondozás, a mechanika jelentősége és szerepe a kétlépcsős mérnökképzésben) külön szekcióban kaptak helyet.

Mint megtudtuk, a konferenciára elsősorban hazai szakemberek jelentkezését várták, de a hagyományokhoz híven örömmel fogadták a környező és távolabbi országokban élő magyar oktatókat és kutatókat is. A hazánkban vendégként tartózkodó külföldi oktatók és kutatók jelentkezését ugyancsak támogatták.

Tudományos konferencia lévén, a nagyközönség számára kevésbé érthető az elő­adások címének többsége. Szó volt a konferencián – többek között – az emberi egyensúlyozás dinamikai modelljeiről, illetve az árvízvédelmi gátak vízzel töltött ponyvával történő magasításáról, vagy a szerkezetek és az altalaj kölcsönhatásának vizsgálatáról földrengés esetén.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában