Vihart kavartak a plakátok

A vitatott plakát: a bal sarokban csak a Miskolci VSC elérhetősége szerepel, míg a jobb oldali körben Gercsák Szabina, a Hell Miskolci JC ifjúsági olimpiai, világ- és Európa-bajnoka látható akció közben
A vitatott plakát: a bal sarokban csak a Miskolci VSC elérhetősége szerepel, míg a jobb oldali körben Gercsák Szabina, a Hell Miskolci JC ifjúsági olimpiai, világ- és Európa-bajnoka látható akció közben - © Fotó: K.T.
Miskolc – Miskolcon is láthatóak a cselgáncsot népszerűsítő „hirdetőtáblák”, amelyek indulatokat váltottak ki.

Országszerte hatszáz, Ungvári Miklóst és Csernoviczki Évát ábrázoló óriásplakát népszerűsíti szeptembertől a cselgáncssportot. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke sajtótájékoztatóján így nyilatkozott:

– A szülőket és a gyerekeket szólítjuk meg, Válaszd a valódi hősöket! és Kezdj el judózni ma! mottókkal. Tíz helyszínen az ottani klubedzők telefonszámát is feltüntettük a plakátokon, hogy megkönnyítsük a jelentkezést.

Jó irányba halad

Az olimpiai ezüstérmes és háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós közölte: a plakátkampány jelzi, hogy jó irányba halad a dzsúdó, és tíz év munkája nyomán végre méltó helyére kerül a sportágak között Magyarországon. Az olimpiai harmadik Csernoviczki Éva pedig hozzátette: annak idején nekik is megvoltak a hőseik cselgáncsban, és most jó érzés példaképnek lenni.

A különleges, edzői telefonszámokkal is ellátott óriás­plakátok Újbudán, Újpesten, Kaposváron, Miskolcon, Debrecenben, Békéscsabán, Egerben, Tatabányán, Cegléden és Szolnokon láthatók.

A cselgáncsot népszerűsítő óriásplakátok ügyében Nagy László, a Hell Miskolci Judo Club elnökhelyettese ezt mondta:

– Az egyesületünkben judozó gyerekek szülei felháborodva hívták fel a figyelmünket múlt hét csütörtökön, hogy Miskolcon óriásplakátok jelentek meg, amelyen az MVSC judo szakosztályát népszerűsítik. Ezzel nem is lenne baj, ha azt az MVSC fizette volna, és a plakáton nem szerepelne Gercsák Szabina is, aki a Hell Miskolci Judo Club versenyzője, aki nem adott engedélyt arra, sem az MVSC-nek, sem másnak hogy vele reklámozza magát. Néhány telefon után megtudtam, hogy ezeket a plakátokat a Magyar Judo Szövetség megrendelésére készültek, lettek kihelyezve. Flórusz János elnök-vezetőedzőnk telefonon azonnal megkereste Tóth Lászlót, országos szövetségünk elnökét, és felhívta a figyelmét arra, hogy Miskolcon még van négy bejegyzett judo egyesület (a Hell MJC, az Avasi Judo Club, az MVSI és a MRSZKI SE) és mégis csak az MVSC szerepel a plakátokon, ami sokak véleménye szerint is diszkrimináció. Elnökünk felhívta a figyelmét arra a tényre, hogy a Hell MJC versenyzői létszáma jóval több, mint az MVSC és az MVSI együttes taglétszáma, eredményességben pedig meg sem közelítik az egyesületünket. A Hell MJC a 2013. évi országos rangsorban a 6. helyen áll 3924 ponttal, míg az MVSC-MVSI a 12. helyezett 1859 ponttal, azaz mögöttünk található. Ezeket az adatokat a Magyar Judo Szövetség honlapján bárki ellenőrizheti. Álláspontunk az, hogy ebben az ügyben vagy mind a négy egyesületet fel kellett volna tüntetni a plakáton, vagy egyiket sem. Így lett volna tisztességes.

A problémával levélben fordultunk a szövetséghez, és a MOB-hoz is, most várjuk a válaszokat.

Joggal kifogásolják

Felhívtuk Illyés Miklóst, az MVSC elnökét és cselgáncs szakosztályának vezetőedzőjét, akit arra kértünk, hogy a plakátügyben fogalmazza meg véleményét. Az egykori olimpikon mindössze egy mondatban reagált a történtekre:

– Ez a Magyar Judo Szövetség reklámkampánya. Ettől elvonatkoztatva gratulálok Gercsák Szabinának az ifjúsági olimpia megnyeréséhez.

Megkerestük Nagy Györgyöt, a Magyar Judo Szövetség főtitkárát, aki így vélekedett:

– Minden kihelyezett plakát kis képén Gercsák Szabina látható, de az tény, hogy furán veszi ki magát, hogy ő van a képen, és csak az MVSC elérhetősége szerepel a szövegen. A Hell MJC-nek igaza van: vezetői joggal kifogásolják, hogy övék a legnagyobb klub, amelynek elnevezése nincs a plakáton. Annyit mondhatok, hogy ez egy döntés volt, amelyen már nem lehet változtatni…

ÉM-KT