Vihart kavart hurkás bűntények nyomában

Nyíregyháza – Nem tapasztalt illegális házi vágást ellenőrzései során Szabolcs–Szatmár–Bereg megyében az állategészségügyi és élelmiszerellenőrzési hatóság.  video

12:34: Illegális húsfeldolgozók buktak le

A több mint húsz éve törvényes vállalkozásban dolgozó hentes szakember a gazdasági versenyhátrányra és az egészségügyi veszélyekre hívja fel a figyelmet.

A jelenség felháborító! A törvényesen működő húsfeldolgozók és húskereskedők számára tetemes költségeket jelent az előírt feltételek teljesítése, s persze minden befizetési (járulékok, adók, stb.) kötelezettségeiknek is eleget tesznek – emeli ki a hentes szakmát több mint húsz éve vállalkozóként űző Jávor János.

Élelmiszerkommandó

Az országos akció részeként március
12-én kezdte a húsvét elotti éllemiszerellenorzést
a megyei állategészségügyi és élelmiszerellenorzési
hatóság. Megyénkben eddig szerencsére nagy
hal nem akadt az ellenorzo állatorvosok horgára, néhány
esetben találtak lejárt szavatosságú húst,
tejterméket. Igen ám, de az áru–, illetve bevásárlási
dömping még csak ezután jön, s reméljük
nem hoz majd túl nagy szenzációt.

A gazdasági versenyben elszenvedett hátrányon túl a másik gond az – fűzi hozzá –, hogy az illegális próbálkozásokat nem szakmabeliek, hanem kontárok követik el, vagyis ténykedésük egészségügyi, higiéniai veszélyforrásokat jelent. Szigorúbb büntetés járna azoknak, akik a fogyasztók egészségével játszanak, ám a jelenlegi törvényes szankciók nem elég erélyesek – sürgeti a jogszabályok módosítását a szakember.

10:30: Dr Hajdú Bertalan megyei főállatorvos a szerdán országos felháborodást kiváltott ásotthalmi és érdi “hurkás bűntények” apropóján történt érdeklődésünkre elmondta: bejelentések alapján ugyan már több ízben tartottak ellenőrzést a megye különböző helyein, üzemi méretben illegális vágásra nem bukkantak, ilyet senkire sem lehetett bizonyítani.

Nem valószínű, hogy nagyobb volumenben működhetne térségünkben efféle titkos üzem, hiszen azonnal fény derülne rá az itteni, kisebb lélekszámú településszerkezetből adódóan. Nem véletlen, hogy illegális üzemekre főként Budapest vonzáskörzetében bukkannak, ahol az emberek közötti imertségi viszonyok sem olyanok mint például nálunk.
A városi piacokon máködő bejelentett pecsenyesütőket és azok műhelyeit is is ellenőrzi a megyei hatóság, de progblémát eddig sehol sem észleltek.

A “kágéesté piac” már nagyobb falat ebből a szempontból, ott nem egyszer tartottak a többi hatósággal karöltve razziát és találtak is már kisebb mennyiségekben bizonytalan eredetű és legalább is kérdőjeles minőségű hurkát, kolbászt.

– Galambos Béla –