VIHAR: több mint 300 milliót igényeltek kárenyhítésre az önkormányzatok

Határidőre minden szabolcsi településen befejeződött a június eleji viharkárok felmérése. Az Önkormányzati Minisztériumhoz június 30-ig kellet az adatokat eljuttatni. Összesen 1983 lakóház helyreállításához 328 millió forintot igényeltek az önkormányzatok-tájékoztatta a Független Hírügynökséget Kerekes Edit az Észak Alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal vezetője.

40 településen csaknem 8000 épület károsodott kisebb-nagyobb mértékben a június 7-ei viharban. A kormány azonban csak a házak lakhatóvá tételéhez, vagyis a tetők, a kémények és a tűzfalak helyreállításához ad támogatást. Legtöbb pénzt – 97 millió forintot -Nyírbogdány önkormányzata igényelt, ebből 439 lakóházat kell helyreállítni. Hat viharkárt szenvedett településen pedig olyan károk keletkeztek, ami miatt nem tudtak kárenyhítésért folyamodni.

A kormány azoknak, akiknek nem volt biztosításuk, a számlával igazolt kár 60 százalékát, akiknek volt, az önrész 80 százalékát fizeti. Aki kárenyhítést kap, köteles biztosítást kötni. A pénz elosztásának pontos feltételeiről az önkormányzatoknak kell rendelkezniük.

A kárenyhítésre igényelt pénz várhatóan a jövő héten érkezik meg az önkormányzatok
számlájára.