VIHAR-ÁRVÍZ – kora esti helyzetkép a vasúton

Az időjárási viszonyok miatt bevezetett sebességkorlátozásokat fokozatosan oldja fel a MÁV, és a Balaton déli részén újra megindult a menetrend szerinti vonatközlekedés

Kedden éjfélig IC pót- és helyjegy nélkül lehet igénybe venni a Dunántúlon, illetve a Budapest-Miskolc vonalon közlekedő InterCityket.


A Mávinform kedd kora esti összefoglalója szerint Székesfehérvár és Balatonszentgyörgy között – az eddigi vonatpótló buszok helyett – újra vonatok szállítják az utasokat. A Balaton déli partján közlekedő nemzetközi vonatok is a megszokott útvonalon közlekednek.

A Dunántúlon még csökkentett sebességgel, de újra közlekednek a vonatok a Budapest-Pécs vonalon Sásd és Vásárosdombó között. A Dombóvár-Bátaszék vonalon már csak Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között járnak vonatpótló autóbuszok. A magas vízállás miatt a Dombóvár-Gyékényes vonalon Taszár és Kaposvár között fokozott biztonsági előírások szerint járnak a szerelvények. Továbbra is sebességkorlátozással, hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok a Budapest-Bicske, Budapest – Székesfehérvár – Szombathely vonalon.

Az elővárosi közlekedésben Rákos és Pécel között újra megindult a közlekedés kedden délután, de még jelentős késésekre kell számítaniuk Budapest-Hatvan vonalon utazóknak. A Budapest-Pusztaszabolcs vonalon kedd éjfélig a százhalombattai elővárosi járatok nem közlekednek. Pusztaszabolcs és Dunaújváros között óránként járnak a vonatok.

A Budapest-Székesfehérvár vonalon éjfélig a tárnoki elővárosi vonatok nem közlekednek. A székesfehérvári vonatok a Déli pályaudvarról minden óra 11 perckor, Székesfehérvárról minden óra 23 perckor indulnak, Érd-alsón át közlekednek, mindenhol megállnak.

Észak-Magyarországon az áradások miatt vonatpótló buszok járnak több vonalon. Délután 17 órától az Ipoly áradása miatt Balassagyarmat és Drégelypalánk között a Vác – Balassagyarmat vasútvonalon, a Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vonalon Vámosgyörk és Jászapáti között.

Szintén pótlóbuszok közlekednek a Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely között, az elmosott a vágányszakasz helyreállításáig. A Miskolc-Tornanádaska vonalon Sajóecseg-Szendrő között ma éjfélig, és szintén éjfélig a Hatvan-Somoskőújfalu vonalon Hatvan és Pásztó között. Szerda hajnaltól csak Hatvan és a Mátravidéki Erőmű között közlekednek a pótló buszok. Ekkortól a Mátrai Erőműtől Somoskőújfaluig újra közlekednek majd a vonatok.

A Budapest-Hatvan-Miskolc vasútvonalon Nyékládháza és Miskolc-Tiszai pályaudvar, valamint Miskolc-Tiszai pályaudvar és Felsőzsolca, továbbá a Miskolc-Hidasnémeti vonalon Szikszó és Halmaj között lassabban közlekedhetnek a vonatok.

A Szerencs-Abaújszántó vasútvonalon Szerencs és Mád között a Szerencs patak áradása miatt szintén sebességkorlátozást vezettek be.

A Borsod Volán a szerdai üzemkezdettől elfogadja a havi, félhavi, 30 napos bérleteket és vasúti arcképes igazolványokat több viszonylaton is. A vonatok közlekedéséről www.mav.hu weboldalon, vagy a MÁV DIREKT 06 40 49 49 49-es telefonszámán lehet felvilágosítást kapni.

A vasúti szakemberek az éjszaka folyamán tovább dolgoznak a szélviharok illetve az árvíz okozta károk helyreállításán.
– Független Hírügynökség –