VIHAR – árnyék nélkül, de épségben az állatotthon lakói

Nagyrészt épségben megúszták a szombati vihart Budapest legnagyobb állatotthonának lakói. A 600 állatot befogadó Noé Állatotthon Alapítvány rákoscsabai menhelyén csak két kutya sérült meg könnyebben. A vihar azonban kidöntötte a telep fáinak egy részét, így több kennel árnyék nélkül marad a nyári melegben.

A Noé Állatotthon Alapítvány hétfői tájékoztatása szerint a szombati viharban a rákoscsabai telepen több fa kidőlt és rászakadt a kennelekre, de csak két kutya szenvedett könnyebb sérüléseket. Az Arnold nevű keverék kan a lábán sérült meg, Vihar, a kuvasz pedig hátsó felét fájlalja.

A gazdasági udvar lakói is épségben megúszták az ítéletidőt. A röpdéket ugyan pillanatok alatt elöntötte a víz, de végül a sérült szárnyasok, díszmadarak és a többi kisállat is időben menedéket talált. Amelyik magától erre képtelen volt, azt a viharban a menhelyen rekedt körülbelül 30 önkéntes helyezte biztonságba. A menhely legtöbb lakója – például mosómedvék, emuk, nyestek, rókák, nyulak – már a vihar beálltakor behúzódtak házaikba, óljaikba, üregeikbe. Így csak az idős, sérült, fogyatékkal élő, vak és süket kutyáknak volt szükségük külön segítségre. Az egészséges ebek közül egynek sikerült meglógnia – ő ijedtében kimászott a kenneléből. Sikerült azonban még azelőtt megfogni, hogy messze elkóborolt volna.

Az állatotthon vasárnap zárva tart, de a szombati vihar után több tucat kerületi lakó és önkéntes érkezett a menhelyre, hogy segítsen. A legnagyobb munka a menhelyhez vezető út megtisztítása volt, mert az járhatatlanná vált a kidőlt fák miatt. Vasárnap már nagyrászt eltávolították a kidőlt fákat, viszont több kennel, így az “óvoda” is árnyék nélkül maradt. Az állatotthon továbbra is várja az önkéntesek segítségét, elsősorban a leszakadt ágakat kell eltávolítani az állatok közül és a gazdasági udvart kell megtisztítani a hordaléktól, hulladéktól.