Vigyázat, szerelmes őzek az utakon!

Országszerte megkezdődött az őzek násza. Ilyenkor a vadak elvesztik a veszélyérzetüket, és a legváratlanabb helyzetekben bukkanhatnak fel a közutakon. Emiatt évente több száz baleset történik. Az autósoknak ilyen esetben azonnal hívniuk kell a rendőrséget, amely értesíti a helyi vadásztársaság munkatársát, vagy más illetékest.

Július közepétől körülbelül augusztus 10-ig tart idehaza az őzek párzási időszaka. A vadak ilyenkor elvesztik a veszélyérzetüket, űzik, hajtják egymást, emiatt a legváratlanabb helyeken és időpontokban keresztezik a közutakat. Általában hajnalban és alkonyatkor jellemzőek az ilyen esetek, de napközben sem árt az óvatosság – mondják a szakemberek. Becslések szerint évente több száz vad-gépjármű ütközés történik az utakon, ezért a szakemberek fokozott óvatosságra intik az autósokat. Elsősorban az olyan helyeken legyenek körültekintőek, ahol az út mentés sűrű erdős vagy bokros rész van, vagyis a terület nem belátható – mondta a Független hírügynökségnek Székely István, az Országos Magyar Vadászati Védegylet jogi képviselője.

Ha bekövetkezik a baleset, akkor a járművezetőnek azonnal értesítenie kell a rendőrséget. A kapitányságok tudják, hogy ki a helyi, vadászatra jogosult, ami lehet egy vadásztársaság, földtulajdonosi közösség vagy erdő részvénytársaság is. Egyrészt ők viszik el a sérült vagy elhullott őzeket, másrészt lehetőséget kapnak arra, hogy megvizsgálják a baleset helyszínét. Ez abban az esetben fontos, ha az autós kártérítési pert akar indítani. Székely István praxisában például volt egy olyan ügy, amikor egy autós egy jól belátható mezőtől 200 méterre ütött el egy őzet, vagyis egyértelműen az ő hibájából történt az ütközés.

A jogász hozzátette: a baleseteknek csupán a harmada jut el a bíróságra, mert az ügyek többségében a vadászatra jogosult és az autós meg tud egyezni a kártérítésről. Az más kérdés, hogy a vad-gépjármű ütközések egy része ki sem derül. Ha az autóban nem keletkezik nagy kár, egyes sofőrök az elütött őzeket bepakolják a csomagtartóba és elhagyják a helyszínt. Nem árt azonban tudniuk, hogy ez lopásnak minősül. Székely István olyan ügyről is tud, amikor fél évvel egy ilyen baleset és lopás után jelentett be kárigényt egy sofőr, de szerencsére ez csak ritkán fordul elő – tette hozzá.