Hajdú-Bihar

2007.12.19. 08:50

A "világ közepe" lehetünk

<p>A világ legnagyobb neutronfizikai berendezése kaphat helyet Debrecenben, amennyiben itt épül meg az Európai Spallációs Neutronforrás kutatóközpontja. Exkluzív interjú a miniszteri biztossal.</p>

Petneházi Attila
E-mail: [email protected]

Debrecen - A világ legnagyobb neutronfizikai berendezése kaphat helyet Debrecenben, amennyiben itt épül meg az Európai Spallációs Neutronforrás kutatóközpontja. Milyen érvek szóltak Debrecen mellett és milyen adujaink lehetnek immár a svéd, illetve spanyol aspiránsokkal szemben? A Naplónak a megaberuházás részleteiről exkluzív interjút adott Köntös Zoltán projektvezető, miniszteri megbízott.

 

Köntös Zoltán: Debrecen mellett szólt a regionális központ jellege, az, hogy működő tudományos nagyberuházásban van tapasztalata, az egyetemi háttér, a jó megközelíthetőség. Az Európai Bizottság az Unió versenyképességét szem előtt tartva 35 kutatási infrastruktúrát rangsorolt, melyek közül az Európai Neutronkutató Központ (ESS) projekt megvalósítására a közép-kelet-európai régió esélyekkel pályázik. A projektért rajtunk kívül Svédország és Spanyolország is versenyt fut.

Napló: Miután az újságolvasók számára nem feltétlenül nyilvánvaló az, hogy mi is az a spallációsneutronforrás, érdemes tisztázni a fogalmat. Pontosan fogalmazunk, ha azt mondjuk, hogy ez a berendezés neutronok segítségével képes "belelátni" bármilyen anyag szerkezetébe?
Köntös Zoltán: Az ESS egy olyan részecskegyorsítóra épülő nagyberendezés-komplexum, amely intenzív neutron nyalábokat állít elő anyagszerkezet kutatási, nanotechnológiai és molekuláris biológiai feladatokra rendkívül széles tudományos és műszaki-fejlesztési hasznosítással. A tervei úgy készültek, hogy létesítmény urbánus környezetben is elhelyezhető. A spallációs források biztonsági, környezetvédelmi problémái eltörpülnek a hasonló célú, atomreaktor alapú neutronforrásokéi mellett. Nem keletkezik nagy aktivitású és további felhasználásra (pl. atomfegyver gyártásra) alkalmas hasadóanyag. A gyorsító és a neutron nyalábok környezete természetesen radioaktív sugárzási övezetnek számít az adott berendzések néhány méteres környezetében. Ez az övezet viszont teljes biztonsággal leárnyékolható, rendellenesség esetén a gyorsító kikapcsolásával a teljes sugárzási folyamat azonnal leállítható.

Napló: A beruházás támogatói gyakran érvelnek azzal, hogy e tudományos megaprojekt megvalósulása esetén évente ötezer kutató dolgozna a központban, mely kétezer új állást teremtene Debrecenben. A szkeptikusok ezzel szemben arról beszélnek, hogy egy ilyen objektum üzemeltetése éves viszonylatban milliárdokat emészt fel, márpedig kétséges, hogy ekkora összeget sikerülne előteremteni. Mennyibe kerül, és mikorra térülhet meg egy ekkora befektetés?

Köntös Zoltán: Ez nem presztizsberuházás, hanem egy gazdaságossági elveken nyugvó, a pénzügyi döntéshozók számára is világos gazdaságfejlesztési projekt. Az ESS-t akkor valósítjuk meg, ha az legalább null-pozitív jelenértékű lesz a projekt egészét, illetve az állami finanszírozást is tekintve. Amennyiben az üzleti modellt partnereink elfogadják, és betartják, akkor nem lehet semmi olyan bizonytalanság, amit nem látunk előre.
Napló: Az Ön megítélése szerint tudományos, gazdasági vagy esetleg politikai döntés eredménye lesz az, hogy hol épülhet fel a spallációs központ? Az is érdekelne, hogy ezen területek közül melyiken milyen eséllyel szállhatunk ringbe?
Köntös Zoltán: A kérdés már eldőlt, a politikai döntés szakmai alapokon nyugvó, olyan vállalható helyszínt biztosított a beruházásnak, mely alkalmas lehet arra, hogy a nemzetközi szinten is sikeresek legyünk.

Napló: Amennyiben Debrecen nyer, mikor kezdődhet el a beruházás és mikor léphet be a központba az első kutatócsoport?
Köntös Zoltán: Az építés megkezdésének tervezett időpontja 2009 eleje, ha a beruházás 8 év alatt befejeződik, akkor 2017-ben indulhatnak az első kutatások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!