Vietnami – kábítószer termesztõket fogtak Budapesten és Pest megyében

Csaknem ezerötszáz tõ marihuánát foglaltak le a rendõrök februárban Fóton és Budapesten. Az ügy hátterében ismét vietnami kábítószer- termesztõk állnak – hangzott el a Budapesti és a Pest Megyei Rendõr-fõkapitányság, illetve a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) hétfõi, közös sajtótájékoztatóján.

Az elsõ akciót február elején tartották a rendõrök. Akkor Budapesten csaptak le a drogtermesztõkre egy XXI. kerületi, bérelt családi házban. Az ültetvényen több mint 700 tõ marihuánát találtak, de már korábban is szüreteltek ott nagy mennyiségû növényt. A rendõrök a helyszínen három vietnami férfit fogtak el.

Közben információk merültek fel arra vonatkozóan, hogy egy bérelt, fóti ingatlanban szintén marihuánát termesztenek. A rendõrök február 15-én csaptak le az érintett házban, két embert Budapesten, míg harmadik társukat Fóton fogták el. A Pest megyei házban összesen 770 tõ cannabist találtak a nyomozók. Mint kiderült, a korábban leszedett kábítószert a gyanúsítottak X. kerületi tartózkodási helyükön tárolták, és ott is dolgozták fel. Itt egyébként további négy kilogramm marihuánára, öt darab-valószínûleg hamis – tízezresre, 26 ezer euro készpénzre, öt zsák hamis áru megjelölésû ruhacímkére és ruhára is bukkantak.

Már 2009 elején is indult a nyomozás az úgynevezett vietnami házak ügyében. A rendõrség korábbi tájékoztatása szerint ennek kapcsán több tucat ültetvényt és számoltak fel. Tavaly és az idén egyébként összesen több mint 22 ezer tõ ilyen növényt foglaltak le vietnamiakhoz köthetõen. Ebbõl 22 milliárd forintnyi kábítószert állíthattak volna elõ.