Videoüzenetben kért segítséget az Afganisztánban elrabolt olasz újságíró

Videoüzenetben kért segítséget kormányától a tíz napja Afganisztánban elrabolt olasz újságíró – közölte szerdán este egy segélyszervezet és az olasz média. Romano Prodi olasz miniszterelnök közleményben tudatta: a kormány egységes és eltökélt az újságíró mielőbbi kiszabadításában.

Az Afganisztánban működő Emergency nevű segélyszervezet, amely korábban már segített kiszabadítani egy elrabolt olasz fotóriportert, szerdán jutott hozzá a videofelvételhez. A szervezet nem közölte, kitől kapta az üzenetet.

Daniele Mastrogiacomo a március 12-én, hétfőn készült üzenet elején közli a dátumot, majd tiszta, nyugodt hangon elmondja, hogy jól van, valamint jelzi: meg van győződve arról, hogy a végén minden jól végződik. Az 52 éves újságíró elmondja, hogy azért tartóztatták le, mert tálib területre ment.

A La Repubblica című olasz lap afganisztáni tudósítója vasárnap tűnt el Afganisztán déli részén. Vele volt két afgán kísérő is. A tálibok a szervezet két letartóztatott szóvivőjének szabadon bocsátását, valamint az olasz csapatok kivonását követelik Afganisztánból. A tálibok egyik parancsnoka, Mullah Dadullah szombaton közölte, hogy hét napot adnak a követelések teljesítésére, aminek lejárta után kivégzik foglyukat.

Romano Prodi olasz miniszterelnök közleményben tudatta: a kormány egységes és eltökélt az újságíró mielőbbi kiszabadításában. Prodi jelezte, hogy a videoüzenet felbukkanása után megbeszélést tartott a védelmi- és a külügyminiszterrel is. A kormányfő szerint nem változtatnak afganisztáni politikájukon, és maradnak az olasz katonák az országban.