Videótelefont használhatnak a guantanamói rabok

Tizenhárom guantanamói rab “találkozhatott” Szaúd-Arábiában élő rokonaival videótelefonon keresztül – közölte szerdán a Nemzetközi Vöröskereszt.

“Az új eszköz segíthet enyhíteni a családok és a rabok gyötrődését, mert mostantól már nem csak beszélhetnek, de láthatják is egymást” – mondta Sonia Larbaoui, a vöröskereszt illetékese, hozzátéve, hogy a személyes találkozót ugyanakkor a videóbeszélgetés sem pótolja.

A videós “találkozókat” a segélyszervezet szervezte meg, és tájékoztatásuk szerint a 13 rab mintegy 25 beszélgetést folytatott szaúdi családtagjaikkal az elmúlt napokban. Arról ugyan a vöröskereszt nem tudott beszámolni, hogy a guantanamói börtönben jelenleg hány szaúd-arábiai személy tartózkodik, ám azt közölték, hogy a “többségük” előtt nyitott a videótelefonos kapcsolattartás lehetősége. Mint hozzátették, a jövőben várhatóan kéthavonta egy alkalommal élhetnek a rabok a technológia kínálta kapcsolattartási formával.

A Kubában létesített amerikai támaszponton több száz fogvatartottat őriznek, terrorizmussal kapcsolatos vádak miatt. A rabok többsége szaúd-arábiai állampolgár, de számos afganisztáni, jemeni és szíriai személy is tartózkodik a táborban. A börtön felszámolásáról 2009-ben döntött Barack Obama amerikai elnök.
– Független Hírügynökség –