Videófelvétel az Iránban fogva tartott tengerészekről

Videófelvételt mutatott be Irán arab nyelvű Al-Alam nevű csatornája még múlt pénteken, a Perzsa-öbölben őrizetbe vett 15 brit tengerészről. A felvételeken az látszik, hogy mindannyian fejkendőt viselnek és jól vannak.

A fogvatartott tengerészek között van az egyetlen nő, Faye Turner is, aki a videón egy levelet olvas fel, amelyben bocsánatot kérnek azért, mert behatoltak iráni felségvizekre. Turner a felvételeken azt is elmondja, hogy ellátják őket vízzel és háromszori étkezést is kapnak.

Az Al-Alam néhány órával azután mutatta be a videófelvételt, hogy az iráni külügyminiszter, Manosar Muttaki egy török tévéállomásnak azt nyilatkozta: 48 órán belül elengedheti Irán Faye Turney-t.
Szerdán Margaret Beckett brit külügyminiszter a parlamentben bejelentette, hogy Nagy-Britannia felfüggeszti a kétoldalú hivatalos kapcsolatokat Iránnal, amíg Teherán szabadon nem engedi a péntek óta fogvatartott 15 brit tengerészt. Tony Blair miniszterelnök szintén úgy nyilatkozott, hogy növelni kell az Iránra nehezedő diplomáciai nyomást.