Nagyvilág

2008.12.28. 20:03

Az év Top borzalmai

<p>Az amstetteni rém, a finnországi ámokfutó, az afrikai albínók elleni rituális gyilkosságok voltak egyebek között azok a bűnesetek, amelyek a legjobban borzolták a kedélyeket 2008-ban szerte a világon.</p>

Ausztriát április 27-én sokkolta a hír, amikor kiderült, hogy egy 42 éves nőt saját apja tartott fogságban 24 éven át a Bécstől néhány kilométerre fekvő Amstetten városában egy ablak nélküli pincében. A 73 éves Josef Fritzl hamarosan beismerte, hogy vérfertőző kapcsolatot tartott fenn saját lányával, aki hét gyermeket szült neki. Az egyik gyermek születése után hamarosan meghalt.
Később Fritzl három gyermeket örökbe fogadott és elhitette feleségével, valamint a hatóságokkal egyaránt, hogy lánya egy szekta rabjává vált és ezért a három gyermeket otthagyta ajtajuk előtt. A három másik gyermek úgy nőtt fel, hogy soha nem láttak napvilágot. Az ügy azután pattant ki, hogy a legidősebb gyermeket, a 19 éves Kerstint kórházba kellett szállítani. Fritzl ellen erőszak, emberrablás, vérfertőzés, rabszolgatartás és gyilkosság címén emeltek vádat, ami életfogytiglani börtönt jelenthet számára.

Május 28-án ért véget a franciaországi Charleville-Méziéres-ben a belga sorozatgyilkos, Michel Fourniret és feleségének pere. Fourniret-t nem csökkenthető életfogytiglani börtönre ítélték, miután hét fiatal nő 1987 és 2001 közötti meggyilkolását bizonyították rá. Ugyancsak életfogytiglant kapott felesége négy gyilkosságban való bűnrészesség címén. A két hónapig tartó tárgyalás során ugyanakkor nem derült ki, hogy a párost mi motiválta rémtetteik elkövetésében, és egyik sem mutatott megbánást.

Június 8-án vasárnap reggel Tokióban egy 25 éves fiatalember, Kato Tomohiro hozott rettegést a japán főváros divatos Akihabara kereskedelmi negyedére: furgonjával előbb behajtott a sétáló utcákba, a járdákon is kergetve a járókelőket, majd kiugrott kocsijából és találomra tőrt döfött mindenkibe, akit ért.
Mire egy rendőr ártalmatlanná tudta tenni, már hét embert megölt és tízet megsebesített. "Megunta az életét" - vallotta a fiatalember, akiről kiderült, hogy néhány nappal korábban felmondták ideiglenes munkaszerződését egy autógyárban és kilakoltatás is fenyegette.
Ugyancsak ámokfutó osztotta a halált az általában békés Finnországban szeptember 23-án: Matti Saari 22 éves vendéglátóipari tanuló kilenc saját iskolatársával, valamint egyik tanárával végzett hidegvérrel, ezt követően felgyújtotta az iskola épületét, végül golyót repített a saját fejébe. Előző nap a fiatalembert kihallgatta a rendőrség, mert a YouTube fájlmegosztó portálra feltett saját videoklipjén a lövéseket gyakorolta és fenyegetőzött. Ennek ellenére szabadon engedték, sőt, még fegyverviselési engedélyét sem vonták vissza. A nyomozók szerint a tömegmészárlás forgatókönyvét az egy évvel korábbi finnországi iskolai vérengzés ihlette és az sem kizárt, hogy a két gyilkos kapcsolatban állt egymással.

November 17-én Burundiban fegyveres banditák megöltek egy hatéves albínó kislányt, lefejezték, majd levágták kezét-lábát, és testrészeit magukkal vitték. Ez a szörnyű gyilkosság nem elszigetelt eset Kelet-Afrikában, ahol az albínók a szervkereskedelem gyakori áldozatai: az év eleje óta mintegy harmincat öltek meg közülük, elsősorban nőket és gyermekeket. A Burundi szomszédságában fekvő Tanzániában különösen gyakori a bűnözés eme formája: az albínók rendszeresen esnek rituális gyilkosságok áldozatául. Testrészeiket, vagy szerveiket törzsi varázslók használják fel szerencsehozó talizmánok készítéséhez, amelyeknek főleg aranyásók körében van nagy keletje.

Forrás: Hírextra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!