Nagyvilág

2012.03.13. 18:19

Kohéziós pénzek - Elemzők: a spanyolokkal szembeni megértés is segíthette az enyhébb uniós álláspontot

Budapest, 2012. március 13., kedd (MTI) - Elemzők szerint az euróövezeti pénzügyminiszterek Spanyolországnak tett, előző napi gesztusa is segítette a Magyarországgal szembeni enyhébb döntést.

Budapest, 2012. március 13., kedd (MTI) - Elemzők szerint az euróövezeti pénzügyminiszterek Spanyolországnak tett, előző napi gesztusa is segítette a Magyarországgal szembeni enyhébb döntést.

A pénzügyminiszterek kedden, a tervezettnél hosszabb vita után jóváhagyták a Magyarországot megillető kohéziós források részleges felfüggesztését a következő évre, de egyben úgy döntöttek, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges költségvetési kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban haladéktalanul hatályon kívül helyezik.

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője meglepőnek nevezte, hogy az uniós pénzügyminiszterek enyhítettek a kohéziós pénzek kapcsán Magyarországgal szemben eddig vallott kemény álláspontjukon. Közölte, vélhetően háttérben zajló folyamatok, és a spanyol deficitcél ügyében hozott megértő döntés is segítette az eddigi keményebb fellépés megváltozását. Németh Dávid, az ING elemzője azonban éppen a Spanyolországgal szembeni enyhébb megítélés fényében tartotta túl szigorúnak a Magyarországgal szembeni döntést. (Hétfőn az eurózóna pénzügyminiszterei a magas deficitet felhalmozó Spanyolország esetében nem a büntetés mellett foglaltak állást, hanem több lehetőséget hagytak Madridnak a kiigazításra).

Suppan Gergely azt is meglepőnek nevezte, hogy a magyarokkal szembeni enyhébb fellépést szorgalmazta Németország és Ausztria is, Nagy-Britannia és Lengyelország mellett.

Az elemző szerint az enyhébb döntéshez hozzájárult, hogy a lengyelek felhívták a figyelmet arra, hogy ha Spanyolországgal szemben enyhítenek a deficitcélon, akkor miért alkalmazna az Ecofin keményebb álláspontot Magyarországgal szemben, ez ugyanis kettős mércét jelentene Magyarország vonatkozásában.

Emlékeztetett arra, hogy hétfőn az euróövezeti pénzügyminiszterek a rossz deficitadatokat felmutató Spanyolországgal szemben jelentős megértést mutattak. Ennek nyomán kedden több uniós ország arra az álláspontra helyezkedett, hogy Magyarországgal szemben is méltányosabban kell eljárni.

A TakarékBank vezető elemzője azt sem tartotta kizártnak, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és munkatársai a háttértárgyalások során bizonyos intézkedésekről "a színfalak mögött" már most benyújtottak elképzeléseket, illetve részleteket.

Németh Dávid, az ING elemzője is arra emlékeztetett, hogy hétfőn csaknem egy százalékponttal magasabb államháztartási hiányt engedélyeztek a pénzügyminiszterek idénre Spanyolországnak a korábban tervezettnél.

Az elemző azért sem tartotta "szimpatikusnak" az Ecofin döntését, mert Ausztria mellett Lengyelország és Csehország is a döntés elhalasztását kérte.

A júniusi, korai időpontot valószínűleg azért adták az uniós pénzügyminiszterek, hogy "valamit enyhítsenek" a döntésen. Hangsúlyozta: a kormány korábban bejelentette, hogy 100 milliárd forintot az idei költségvetésből még megtakarít, ezt valóban végre kell hajtani, emellett a strukturális átalakításokkal is előre kell haladni.

Az ING elemzője szerint a döntés "nem tűnik teljes mértékben jogosnak", "nem lehet mondani, hogy ne törekedne a kormány arra, hogy lent tartsa a hiányt", míg az uniós miniszterek más országokkal szemben elnézőbbnek tűnnek.

Németh Dávid szerint jó esély van arra, hogy hamarosan hatályon kívül helyezzék a források részleges felfüggesztését, mivel Magyarország nincs messze attól, hogy teljesítse a minimum követelményeket.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!