Helyi közélet

2013.11.20. 14:22

Közlemény - MSZP: Szemfényvesztés az adósságátvállalás!

Miskolc - Átverés, humbug, szemfényvesztés mindaz, amit a kormányzat az önkormányzatok adósságainak átvállalásával művel. Mert az igaz ugyan, hogy az adósságteherrel járó kötelezettségeket az állam leveszi az önkormányzatok válláról, ám ezzel párhuzamosan – ami persze nem szerepel a sikerpropagandában – jelentősen csökkenti az önkormányzatoknak juttatott állami forrásokat, sőt, az önkormányzatok saját adóbevételeiből jelentős összegeket elvon.

Miskolc - Átverés, humbug, szemfényvesztés mindaz, amit a kormányzat az önkormányzatok adósságainak átvállalásával művel. Mert az igaz ugyan, hogy az adósságteherrel járó kötelezettségeket az állam leveszi az önkormányzatok válláról, ám ezzel párhuzamosan – ami persze nem szerepel a sikerpropagandában – jelentősen csökkenti az önkormányzatoknak juttatott állami forrásokat, sőt, az önkormányzatok saját adóbevételeiből jelentős összegeket elvon.Így fordulhat elő az, hogy újabban fontos dolgokra, például városüzemeltetésre nem jut elég forrás, kevesebb kaszálással, kevesebb kátyúzással próbál a miskolci városvezetés „spórolni". Ráadásul bármennyire is szeretnék azt láttatni, hogy az adósságátvállalás azonos a tartozások törlésével, ez nem igaz: az adósságszolgáltatást ugyanúgy az adófizetők, köztük a miskolciak finanszírozzák akkor is, ha azt nem az önkormányzat, hanem az állam fizeti.

Minderről Fodor Zoltán szocialista önkormányzati képviselő beszélt szerdán Miskolcon.

Elmondta: 2013-tól a gépjárműadó bevétel 60 százaléka már az államot, 40 százaléka pedig az önkormányzatot illeti meg. Korábban ez az összeg teljes egészében az önkormányzat bevételeit növelte. Mindez azt jelenti, hogy az ebből az adónemből származó mintegy 1 milliárd forint jelentős része, mintegy 600 millió forint az államhoz vándorolt.

A személyi jövedelemadóból való 8 százalékos részesedés és az ahhoz kapcsolódó támogatás megszűnt, ez körülbelül 4 milliárd forinttal rövidíti meg a miskolci önkormányzatot 2013-ban. Ehhez képest 2013-ban kevesebb, mint 3 milliárd forint lett volna az adósságszolgálat. Ezzel tehát legalább 1,6 milliárd forint mínusz jelentkezik Miskolcon.

Ezen felül egyértelműen látszik, hogy a központi költségvetésből lényegesen kevesebb forrás jut az önkormányzatoknak, köztük Miskolcnak.

A város költségvetési főösszege például 2010 óta folyamatosan csökken: abban az évben 46,8 milliárd forint volt a miskolci költségvetés bevétele, 2012-ben viszont már csak 42,8 milliárd. Brutális csökkenés mutatkozik 2013-ben, az év első 9 hónapjában eddig 24,4 milliárd forint folyt be a város kasszájába. Ez egyben azt is jelenti, hogy csökken az önállóan és szabadon ellátható feladatok és megvalósítható elképzelések száma.

A képviselő kiemelte azt is, hogy az új feladatfinanszírozási rendszer, az államosítás, továbbá a folyamatos forráskivonás miatt az önkormányzatok – a meglévőek mellett – további helyi adónemek kivetésére, vagy emelésére kényszerültek. Miskolcon például botrányos módon, 1000 (!) százalékkal emelkedett a talajterhelési díj, de emelkedett az építményadó és az idegenforgalmi adó is. Több vállalkozónak kell iparűzési adót fizetnie, ráadásul a fideszes városvezetés behozott egy vadonatúj adófajtát, a telekadót is.

- Fodor Zoltán önkormányzati képviselő, MSZP -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában