Videó: Szupercella érte el Magyarországot, több helyen jég zuhogott

Szupercella érte el Magyarországot, több helyen jég zuhogott
Szupercella érte el Magyarországot, több helyen jég zuhogott
Ausztria felől zivatarok érték el nyugati határainkat, az egyik Szentgotthárd térségében szupercellává fejlődött.

Nyugat felől hidegfront közeledik, mely Németország nyugati részén vasárnap nagy méretű jéggel és orkánerejű széllel kísért heves zivatarokat okozott – írja az Időkép.

A meteorológiai portál azt írja, a front előtti labilis rétegzettségű, nedvesebb levegőben délelőtt a Bakonyban alakult ki egy egycellás zivatar, majd kora délutántól az Alpokalján és az Aggteleki-karszt környékén kezdődött erős gomolyfelhő-képződés, melynek eredményeként záporok, zivatarok alakultak ki.

Az egyik intenzívebb góc Szentgotthárd térségében belépve az országba szupercellává erősödött, amit a radaranimációnkon megfigyelhető forgó mozgás is bizonyít:

Bár a szupercellákra jellemző falfelhő az alsóbb légrétegekben uralkodó szárazabb körülmények miatt nem tudott kialakulni, a Farkasfán elhelyezett webkamera gyorsított felvételén is jól megmutatkozik a forgó mozgás, mely a szupercellák egyik alapvető tulajdonsága:

Ez a kör-körös irányú mozgás az eltérő magassági szinteken eltérő irányokból, különböző sebességgel fújó szelek, vagyis a szélnyírás hatására jön létre – írja az Időkép.

Felsőszölnök térségéből jeget is jelentett észlelőnk, valamint Kétvölgyön is jégeső kísérte a cella átvonulását:

Forrás: idokep.hu.


Jön a vihar, kiadták a veszélyjelzést 11 megyére
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Felhőszakadás, jégeső, 80 km/órásnál erősebb szélvihar is lehet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat frissítette veszélyjelzését és tizenegy megyére a heves zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki. A legerősebb széllökések meghaladhatjá...

Budapest - A következő napokban is marad a meleg idő, többfelé 25 fok körüli maximumokkal, ugyanakkor a jövő héten a sok napsütés mellett többször várható eső, esetleg zivatar is - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-n...