Videó: Szülés közben aláztak meg egy roma nőt Miskolcon

Akt.:
Videó: Szülés közben aláztak meg egy roma nőt Miskolcon
Miskolc – Félmillió forintra bírságolta az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházat. Az indoklás szerint megaláztak egy roma nőt, aki egy évvel ezelőtt náluk szülte meg gyermekét.

Az asszony azért fordult a hatósághoz, mert szerinte a szülésznő azt mondta, felpofozza, ha kiabál vajúdás közben. Az egyik orvos pedig – mint állította – a származására tett megjegyzést és azzal fenyegette, hogy elveteti tőle a kisbabáját. A kórház vezetése tagadta, hogy mindez megtörtént, de a kiszabott bírságot befizették – adta hírül az RTL Klub.

Videó: RTL KLub

Szinte napra pontosan egy éve ilyenkor vittek be a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház szülészetére egy vajúdó nő, és ami ott történt vele azt biztosan nem fogja elfelejteni. Az Index beszámolója szerint az orvos és a szülésznő ilyeneket mondott neki:

  • ha még egyszer kiabál, felpofozza és az arcába nyomja a párnát – ezt a szülésznő jegyezte meg kedvesen.
  • az orvos pedig közölte vele, hogy ha még egyet kiabált volna, behívja a pszichiátert, elveteti tőle a gyereket és „nem lehet gyese”,
  • majd hozzátette, hogy „ti cigányok úgyis csak a pénzért szültök”.

A nő egyébként a kislánya világra jövetele után elnézést kért a hangoskodásért, ez utóbbira válaszolt a fenti mondatokkal az orvos.

Az újdonsült édesanya az eset után, tavaly áprilisban az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult. Szerinte azzal, hogy szülés közben a roma származására utaló, az emberi méltóságát sértő megjegyzéseket tettek rá, a kórházban megsértették az egyenlő bánásmód követelményét és megvalósították a zaklatás tényállását.

A kórház mindent tagadott, a miskolci kórház orvosigazgatója azt mondta, a nőt szidalmazó kijelentések nem hangoztak el, a szülésnél jelen lévő öt ember közös nyilatkozatban jelentette ki mindezt. Sőt, azzal is védekeztek, hogy fogalmuk sem volt arról, hogy a nő roma.

A hatóság ennek ellenére mégis a nőnek adott igazat, mégpedig többek között ezek miatt:

  • következetesen ugyanúgy idézte fel a történteket,
  • a tárgyaláson egyértelműen azonosította a szereplőket,
  • a belső vizsgálat nem volt pártatlan,
  • a nő elállt az anyagi követeléstől, csak bocsánatkérést várt és azt, legközelebb ilyen ne forduljon elő senkivel.

Az EBH a kórházat 500 ezer forintra büntette.

(VIA)A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .