Járvány

2020.03.09. 13:17

Nézők nélkül gyújtják meg az olimpiai lángot

Nézők nélkül rendezik meg csütörtökön a tokiói olimpia lánggyújtó ceremóniáját az ókori játékok helyszínén, Olümpiában.

Tokió, 2020. március 4. Egészségügyi maszkot viselõ fiú az olimpiai játékok szimbóluma, az öt karika elõterében, Tokió Odaiba városrészében 2020. március 3-án. A tokiói szervezõbizottság és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megerõsítette, hogy az ötkarikás játékok a terveknek megfelelõen, július 24-én kezdõdnek a tüdõgyulladást okozó új koronavírus-járvány ellenére is. MTI/AP/Eugene Hoshiko

Forrás: MTI/AP

Fotó: Eugene Hoshiko

A Görög Olimpiai Bizottság hétfőn a koronavírus-járvány miatt hozta meg erre vonatkozó döntését, hangsúlyozva, hogy sem a szerdai főpróbán, sem a másnapi lánggyújtáson nem lehetnek ott az érdeklődők. A ceremónia általában több ezer – görög és külföldi – nézőt vonz. „Mindössze száz meghívott és akkreditált vendég lehet jelen a ceremónián” – közölték a szervezők.

A Reuters brit hírügynökség úgy tudja, hogy Olümpia polgármestere levelet írt Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének, azt kérve, hogy halasszák el májusra a lánggyújtó ceremóniát.

„Az, hogy mindössze néhányan lehetnek ott az ünnepségen, amelyet a félelem és az aggodalom leng körül, csökkenti az esemény nagyszerűségét és presztízsét” – írta Giorgosz Georgopuloszt, aki arra kérte a német sportvezetőt, fontolja meg a halasztás lehetőségét.

Az olimpiai lángot hétnapos görögországi utat követően jövő csütörtökön Athénban veszik át az idei házigazda japánok. A tokiói megnyitó ünnepséget július 24-én rendezik.

A tervek szerint július 24-én veszi majd kezdetét a tokiói olimpia, azonban a koronavírus-járvány átírhatja az elképzeléseket – írja a V4NA hírügynökség. Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a játékok sorsa, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint elkötelezettek a játékok megtartása mellett. Az olimpia előtt labdarúgó Európa-bajnokságot is rendeznek júniusban, az Európai Labdarúgó-szövetség optimistán tekint a torna sorsára.

Az olimpiák történetében eddig háromszor fordult elő, hogy törölni kellett a sportesemény. 1916-ban az I. világháború miatt nem tudták megrendezni a játékokat, míg 1940-ben és 1944-ben a II. világháború miatt maradt el a helsinki és londoni olimpia. Most azonban benne van a pakliban, hogy 76 év után ismét elmarad a világ egyik legrangosabb sporteseménye, mégpedig a koronavírus-járvány miatt.

Japán olimpiarendezésért felelős minisztere, Seiko Hashimoto március elején az NKH televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) kötött szerződés értelmében a szervezet csak akkor mondhatja le az eseményt, ha az adott év végéig nincs lehetőség a megrendezésre.

Ismertetése szerint május végén születhet meg a végső döntés az olimpia sorsáról.

A NOB elnöke, Thomas Bach egy nappal a japán bejelentés után tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy nincs „B-terv” a rendezés helyszínének és a szervezet egyelőre nem akarja sem elhalasztani az eseményt, sem teljesen lefújni azt. Kiemelte: elkötelezettek amellett, hogy az eredeti időpontban sikeresen meg lehet tartani az olimpiát.

Bach továbbá nyílt levélben fordult a sportolókhoz, amelyben arra biztatta őket, hogy továbbra is folytassák a felkészülésüket a tornára, valamint elnézés kért azokért a kellemetlenségekért, amelyek a kvalifikációs tornák miatt alakultak ki. Bizonyos esetekben ugyanis előfordult, hogy egy-egy eseményt nem tartottak meg, vagy áthelyezték őket.

A NOB honlapja szerint már 4,5 millió jegyet értékesítettek a tokiói olimpiára.

A japánok igyekeznek mindent megtenni a koronavírus terjedésének megakadályozására, a labdarúgó J.League első három osztályának mérkőzéseit március 15-ig elhalasztották, de egyéb sportesemények is zárt kapuk mögött zajlanak.

A friss adatok szerint Japánban 502 koronavírus-fertőzött van, azonban a szigetország partjaihoz közel vesztegel a Diamond Princess nevű óceánjáró hajó is, amelyen a hírek szerint 696 utas fertőződött meg.

A koronavírus-járvány miatt azonban kérdéses a június 12-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság sorsa is.

Az Eb-szervezők is optimisták

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke a szervezet 44. kongresszusa után azt hangoztatta, hogy a torna tervek szerint meg fog valósulni.

„Legyünk optimisták és ne a legrosszabb forgatókönyvekről beszéljünk. Tizenkét országban rendezzük az Eb-t, nem is tudják milyen sok aggályunk van egy ilyen nagyszabású rendezvény előtt. Biztonsági aggályaink vannak, politikai instabilitással kapcsolatos aggályaink vannak, és ezek egyike sem a vírus. Foglalkozunk vele, és bízunk benne, hogy meg tudunk birkózni vele”– fogalmazott Aleksander Ceferin.

A tizenkét szervező ország közül az egyik Olaszország, ahol a tervek szerint Rómában lennének meccsek. Az adatok szerint az olaszoknál 7375 koronavírusos beteg van. Éppen ezért a labdarúgó Serie A mérkőzéseit is vagy zárt kapuk mögött rendezik, vagy bizonyos régiókban teljesen elhalasztják.

Vincenzo Spadafora olasz sportminiszter szerint egyébként a labdarúgó bajnokságot teljesen fel kellene függeszteni.

A Forma-1 versenyit is érzékenyen érinti a járvány. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) válságstábot állított fel a koronavírus terjedése miatt. Közleményük szerint figyelik az eseményeket és fejlemények fényében hoznak majd döntéseket a versenyekről.

Ami már biztossá vált korábban, hogy az április 19-re tervezett Kínai Nagydíjat elhalasztották, valamint a Bahreini Nagydíjat zárt kapuk mögött rendezik meg március 28-án.

Forrás: MTI, V4NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában