Friss hírek

2009.03.21. 14:28

GYURCSÁNY-BEJELENTÉS- Fodor: Felelős és helyes döntést hozott Gyurcsány Ferenc

<p>Felelős és helyes döntésnek tartja Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke Gyurcsány Ferenc szombati bejelentését, arról, hogy kész távozni a miniszterelnöki posztról. Az SZDSZ elnöke a párt országos tanácsának szombati ülése után azt mondta, ez a döntés lehetőséget ad arra, hogy az ország kijusson jelenlegi nehéz válságos helyzetéből és új kibontakozás induljon el. Fodor Gábor kérdésre válaszolva hozzátette, az SZDSZ egy reformokon alapuló politikát kész támogatni, és nyitottak egy ilyen tárgyalásra. Arról, hogy kit tudna elképzelni az SZDSZ új miniszterelnök-jelöltnek Fodor Gábor nem kívánt beszélni, mint mondta több embert is el tudnak képzelni, de neveket nem akar mondani.</p>

Fodor Gábor szerint nyilvánvalóvá vált, hogy azt a politikai agóniát, ami az elmúlt hónapokban láttak Magyarországon folytatni tovább nem lehet, és az is nyilvánvaló volt, hogy a miniszterelnök javaslatai nem mutatnak kiutat a jelenlegi gazdasági és társadalmi válságból. A liberális politikus szerint a miniszterelnök szombati bejelentése lehetőséget ad arra, hogy valóban kijusson az ország ebből a nehéz válságos helyzetből és elinduljon egy új kibontakozás. Az SZDSZ csak a reformpolitika mellé tud odaállni, egy olyan politika mellé, ami az évek óta halogatott döntéseket végre meghozza Magyarországon - tette hozzá.

A lehetséges új miniszterelnök személyével kapcsolatban Fodor Gábor nem kívánt nevet mondani, mert mint mondta több személyt is el tudnak képzelni, de erről nem akar beszélni, mert a pártok közti tárgyalásoknak arról kell szólni, hogy egyeztetik az elképzeléseket és a jelölteket. Az előrehozott választások kérdése nincs napirenden ma Fodor Gábor szerint, mert az előttük álló napok arról szólnak meg tudják-e oldani a válságot úgy, hogy az országnak nem kell napokat várni értelmes cselekvésre, de ha ez nem sikerült vissza lehet térni a kérdésre. Egy esetleges új MSZP -SZDSZ koalíció kérdését is korainak tartotta a liberálisok elnöke, mint mondta először azt kell látni van-e olyan reformprogram , ami vállalható parlamenti többség számára és van-e olyan miniszterelnök - jelölt, aki képes a bizalmat helyreállítani.

Fodor Gábor kérdésre válaszolva megerősítette, hogy az MSZP kongresszusa előtt a miniszterelnök felhívta telefonon, de azt mondta nem kért támogatást például egy új szocialista miniszterelnök-jelölthöz, csak tájékoztatta szándékáról, amit Fodor Gábor helyeselt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!