Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.08.16. 13:28

Jóga- és életmódtábor volt Tiszadadán

<p>Jóga- és életmódtábornak adott otthont a napokban Tiszadada. A különleges program vezetője a falu egykori szülöttje, dr. Pápai Gyula okleveles természetgyógyász és jógatanár volt, aki nem csak a táborlakókkal foglalkozott, hanem örömmel fogadta a falu lakóinak és a településen üdülő embereknek is az érdeklődését.</p>

A tábor célja az volt, hogy bemutassa egy egészségesebb életmód kialakításának lehetőségeit és módszereit. A rohanó, zaklatott világunkban különösen fontos egy olyan kapaszkodó megtalálása, amely megoldást nyújthat a testi-lelki bajok megszüntetésére és az egészség megőrzésére.

– Már szinte gyermekként rátaláltam erre az egyetlen lehetséges megoldásra. Gyerekkoromban sokat betegeskedtem, fizikailag gyenge, félénk, gátlásos fiú voltam. Először sportolni kezdtem, hogy edzettebb legyek, hogy megerősödjem, majd megismerkedtem a jógával és ettől kezdve az életem gyökeresen megváltozott. Jógázni kezdtem, rendszeresen gyakoroltam, ennek eredményeként a testi-lelki bajok elkerültek, soha nem betegeskedtem, és már közel 30 éve oktatom is a jógát – eleveníti fel az előzményeket dr. Pápai Gyula.

Jóga: egészséges, kigyensúlyozott élet

– Az európai embernek a jóga elsősorban tökéletes egészséget, kiegyensúlyozott életvitelt, testi-lelki harmóniát nyújthat. A jóga Indiából származik és több ezer éves hagyománnyal rendelkezik, ezért ha arra gondolunk, hogy őseink keletről vándoroltak a Kárpát-medencébe, akkor belátható, hogy a génjeink a keleti kultúrára és életvitelre vannak kódolva, tehát ebből kellene merítenünk, és ezeket a hagyományokat, értékeket kellene megismernünk és hasznosítanunk. A jógát bárki, bármikor elkezdheti, természetesen be kell tartani a fokozatosságot. A rendszeres gyakorlással erőt, kitartást, egészséget, ellenálló képességet nyerhetünk és alkotóbbak lehetünk.

A tábor célkitűzése továbbá az is volt, hogy a jógán kívűl ízelítőt kapjanak a részt vevők az egyéb keleti mozgáskultúrákból (tai-chi, waitankung, csi-kung), a különböző természetgyógyászati módszerekből, valamint az egészséges táplálkozás követelményeiből is.

- Tarnai László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!