Magyarország

2011.11.07. 12:16

Hurghadai baleset - A halálos áldozatok azonosítása még nem fejeződött be - Összefoglaló

Budapest/Kairó, 2011. november 7., hétfő (MTI) - A legfrissebb értesülések szerint gyorshajtás vagy műszaki hiba, esetleg a kettő együtt okozta az egyiptomi Hurghadában történt vasárnapi buszbaleset, nem helytálló az a korábbi információ, hogy a busz összeütközött egy teherautóval.

Budapest/Kairó, 2011. november 7., hétfő (MTI) - A legfrissebb értesülések szerint gyorshajtás vagy műszaki hiba, esetleg a kettő együtt okozta az egyiptomi Hurghadában történt vasárnapi buszbaleset, nem helytálló az a korábbi információ, hogy a busz összeütközött egy teherautóval.

 

Háromnegyed kilenc óta él a Külügyminisztérium 458-1247-es és a 458-1276-os számú budapesti vezetékes vonala, amelyeken hozzátartozók érdeklődhetnek a sérültek állapotáról, illetve arról, hogy van-e hozzátartozójuk az azonosított halálos áldozatok között - mondta Kveck Péter kairói magyar nagykövet. A kairói nagykövetség továbbra is az érdeklődök rendelkezésére áll - tette hozzá.

A Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott hurghadai szállodáiktól a repülőtérre, amikor az első busz felborult. "Sokaknak tudtunk segíteni, volt akinek nem" - mondta hazaérkezése után az MTI Hírcentrumnak egy másik busszal utazó szemtanú, Tóth Frank. Hozzátette: arcról majdnem mindenkit ismertek, hiszen egy turistacsoporthoz tartoztak és egy hétig ugyanabban a szállodában laktak. Volt egy terhes nő, aki párjával jött ki Egyiptomba, és a balesetben a férfi és a nő is meghalt. Gyerekek is voltak a buszon, volt aki árva lett, egy fiút ők hoztak haza - nyilatkozta a magyar turistacsoport tagja hétfőn.

A legfrissebb adatok szerint 11 magyar meghalt, 29 pedig megsérült a vasárnapi balesetben.

A sérültek közül egy férfi és három gyerek állapota nagyon súlyos, őket a kairói katonai kórházba szállították. Az egyiptomi egészségügyi miniszter - aki maga is orvos - személyesen felügyeli az ellátásukat. Gondoskodott arról, hogy az ország legkiválóbb specialistái végezzék el az operációkat a kairói kórházban - mondta Kveck Péter.

A halálos áldozatokat azonosítása még zajlik

Azon 25 magyar sérült között is vannak súlyos állapotúak, akiket a hurghadai kórházban látnak el. Többeknek nyílt törése, többszörös törése van. Azonban mindegyikük képes kommunikálni. Két embert az intenzív osztályon ápolnak. A halálos áldozatok azonosítása még nem fejeződött be.

A kairói magyar nagykövetség két konzulja Hurghadába utazott, hogy felvegyék a kapcsolatot az ott ápolt magyarokkal, illetve kezelőorvosaikkal, Kairóban pedig két másik magyar diplomata teszi ugyanezt.

A magyar turistacsoportból száznegyvenheten érkeztek meg Budapestre hétfőre virradóra; Précsényi Árpád, a külügyminisztérium konzuli főosztályának főosztályvezető-helyettese szerint a balesetet szenvedett busz utasai közül senki sem jött haza, így negyvenheten maradtak Egyiptomban.

A főosztályvezető-helyettes a könnyebb sérültek hazaszállításáról még nem tudott tájékoztatást adni. Ismertette, hogy a konzuli gyakorlatban ilyenkor az a szokás, hogy az Országos Mentőszolgálat és a magyar egészségügyi szolgálat idegen nyelvet beszélő szakorvosai felveszik a kapcsolatot a kezelőorvossal, és ezt követően lehet dönteni a hazatérésről. Szavai szerint jelenleg nem tudnak olyanról, aki már hétfőn hazatérne, de kizárni sem lehet ezt.

Précsényi Árpád elmondta: hétfőn a külügyi tárca felveszi a kapcsolatot az utazásszervezővel és a csoport biztosítójával az egészségügyi ellátás és a betegszállítás érdekében, illetve a holttestek hazaszállítása ügyében, utóbbi időpontja egyelőre kérdéses.

Eközben az utazást szervező Best Reisen egyeztet arról, hogy a hurghadai balesetben érintettek közül kinek, melyik társaságnál van megkötve az utasbiztosítása - közölte Zám Tibor irodavezető hétfőn az MTI érdeklődésére.

Zám Tibor elmondta: egy-két utasról még mindig nem tudják, hol kötött biztosítást, de az orvosi ellátást ők is mindenképpen megkapják.

Az egyiptomi buszbaleset áldozatainak és sérültjeinek többsége az Uniqa biztosítottja - erősítette meg Écsy Zoltán, az Uniqa Biztosító utasbiztosítási termékmenedzsere hétfőn az MTI információját. A segítségnyújtási szolgáltatójuk, a Europ Assistance a helyszínre utazott, és velük egyeztetve mindent megtesz a sérültek kiemelt ellátásáért, az áldozatok és a sérültek mielőbbi hazaszállításáért - tette hozzá.

Emellett két biztosítótársaságról tudni - EUB Európai Utazási Biztosító és a QBE Atlasz Biztosító -, hogy érintett az ügyben. A QBE Atlasz Biztosítónál a jelenlegi állás szerint négyen kötöttek biztosítást - közölte Dénes Attila, a QBE Atlasz Biztosító vezérigazgatója.

A biztosítók most azon vannak, hogy az orvosi jelentés szerint kritikus helyzetben lévő sérültek hozzátartóit utolérjék, az utazási iroda pedig segíteni tud a hozzátartozók soron kívüli kiutaztatásában, akár a mai napon is - tette hozzá Zám Tibor.

Az irodavezető elmondta: a Best Reisen a charterjáratot és a különböző szolgáltatásokat értékesítette. Lehetett náluk is biztosítást kötni, de a többség nem így tett.


Budapest, 2011. november 7., hétfő (MTI) - Az egyiptomi buszbaleset áldozatainak és sérültjeinek többsége az Uniqa biztosítottja - erősítette meg Écsy Zoltán, az Uniqa Biztosító utasbiztosítási termékmenedzsere hétfőn az MTI információját.


Budapest/Kairó, 2011. november 7., hétfő (MTI) - Két budapesti telefonszámon is lehet érdeklődni az egyiptomi buszbaleset magyar áldozatairól, miközben arról is hírt kaptunk, hogy valószínűleg gyorshajtás vagy műszaki hiba, vagy a kettő együtt okozta a balesetet.


Budapest, 2011. november 7., hétfő (MTI) - A Best Reisen egyeztetést folytat arról, hogy az egyiptomi hurghadai balesetben érintettek közül kinek, melyik társaságnál van megkötve az utasbiztosítása - közölte Zám Tibor irodavezető hétfőn az MTI érdeklődésére.


Budapest, 2011. november 7., hétfő (MTI) - Az első busz borult fel abból a háromból, amelyekkel a magyar turisták a repülőtérre tartottak a hurghadai szállodából vasárnap - nyilatkozta hétfő reggel az MTI Hírcentrumnak Tóth Frank, aki nem sokkal a baleset után ért a helyszínre egy másik turistabusszal.

Budapest, 2011. november 7., hétfő (MTI) - Csaknem 150-en hazaérkeztek hétfőre virradóra abból a magyar turistacsoportból, amelynek egy része balesetet szenvedett az egyiptomi Hurghadában; egyes információk szerint azonban a balesetet szenvedett busz utasai közül senki sem jött haza.

Budapest, 2011. november 6., vasárnap (MTI) - A rendőrök kordonokkal kerítik el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának érkezési szintjét, ahová az éjszakai órákban érkeznek meg az egyiptomi Hurghadában vasárnap este közúti balesetet szenvedett magyar turisták.

Kairó/Budapest, 2011. november 6., vasárnap (MTI) - Személyesen fejezte ki részvétét Eszám Saraf egyiptomi miniszterelnök a magyar turisták halála miatt Magyarország kairói nagyköveténél - erről maga a diplomata tájékoztatta vasárnap késő este telefonon az MTI-t.

Budapest, 2011. november 6., vasárnap (MTI) - A Külügyminisztérium mély megrendüléssel értesült egy magyar turistabusz vasárnap esti tragikus egyiptomi balesetéről, amelynek - az eddigi hivatalos közlések szerint - 11 halálos áldozata és 26 sebesültje van.

Budapest, 2011. november 6., vasárnap (MTI) - A Best Reisen utazási iroda utasai voltak azok a magyarok, akiket baleset ért vasárnap az egyiptomi Hurghada határán; a balesetben több mint tíz magyar turista életét vesztette és tizenöten-húszan megsérültek - mondta el Zám Tibor, az utazási iroda irodavezetője az MTI-nek vasárnap este.

Kairó/Budapest, 2011. november 6., vasárnap (MTI) - A kairói magyar nagykövetség értesülése szerint 11-12 halálos és 15-20 sérült áldozata lehet a magyar turistákat szállító busz hurghadai balesetének - közölte Kveck Péter kairói magyar nagykövet vasárnap este telefonon az MTI-vel.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!