Videó: Özönvízszerű felhőszakadás és sárlavina pusztított Múcsonyban

Akt.:
Özönvízszerű felhőszakadás és sárlavina pusztított Múcsonyban
Özönvízszerű felhőszakadás és sárlavina pusztított Múcsonyban - © Fotó: Lesinszki Lukács
Múcsony – „Úszik Múcsony!” – kaptuk a hírt olvasónktól. Valóságos égszakadást-földindulást éltek át csütörtök délben a múcsonyiak: a hatalmas felhőszakadást követően sáros víz hömpölygött végig a település utcáin. Az aszfaltos utat néhány helyen a víz felszedte, egy ház fala pedig kidőlt – tájékoztatták a Borsod Online-t a helybéliek.

Az M1 híradója arról számolt be, hogy a felhőszakadás után másfél méteres sáros, földes esővíz hömpölygött a Kossuth utcán, és órákkal később is víz alatt voltak a település utcái. Az autók tengelyig álltak a csapadék, több lakóházat körbe is fogott a víz, az ottlakók nem tudták elhagyni otthonukat. A településen két lakatlan vályogház dőlt össze. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső beszivárgott a pincékbe és a melléképületekbe is, van ahol állatokat is kellett kimenteni. A katasztrófavédelem szakemberei kivonultak a településre, délután megkezdték a szivattyúzást és a további helyreállítási munkálatokat. A sárlavinában szerencsére senki nem sérült meg.


Videó: Fábián Lajos.


Videók: Kovács József.


Videó: Csontos Mária.


Videó: Ifj. Fűfa Károly.


Videó: Bostele Arnii.


Videó: Koncsol Csaba.


Videó: Kálmánné Bernadett.


Videó: Soós Gábor.


Villámárvíz Múcsonyban

Csütörtök délután a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék adott munkát a megye hivatásos tűzoltóinak Múcsonyban.

A település vízelvezető rendszere nem tudta elvezetni a nagy mennyiségű csapadékot, így jellemzően az Ady Endre utcában több lakóépület alsóbb részeit öntötte el a víz. Két vályogház összedőlt, valamint az Élmunkás utcában két családi házat teljesen körbevett a hömpölygő csapadék. A villámárvíz helyszínére érkeztek a szendrői, aggteleki, miskolci, kazincbarcikai hivatásos tűzoltók és a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, akik a víz eltávolításában, illetve az átereszek tisztításában vesznek részt. Személyi sérülés nem történt.

– Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –


Fotókon az özönvízszerű felhőszakadás és sárlavina Múcsonyban

mucsony1

mucsony2

mucsony3

(A képekre kattintva nyílik a galéria!)

Fotók forrása: Facebook – Molnár Ervin, Rencsisovszki Tamás, Toth Csabáné, Egész Viktória, Prókai Réka.


Videó: Jégesővel tarkított felhőszakadás Miskolcon

Miskolc – Felhőszakadás miatt riasztott csütörtökön a meteorológiai szolgálat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Annak rendje és módja szerint a beígért felhőszakadás koradélután meg is érkezett Miskolcra. Néhány perc leforgása alatt hatalmas mennyiségű csapadék – helyenként jégeső – ömlött a városra, gyakorlatilag lépni nem lehetett az özönvíztől.

Vihar – Több tucat riasztást kapott a katasztrófavédelem országszerte

Budapest/Miskolc – Több tucat riasztást kaptak a tűzoltók az országon csütörtök délelőtt átvonuló vihar nyomán – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-t.

Néhány megyében és a fővárosban másodfokúra emelték a felhőszakadás miatti veszélyjelzést

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Néhány megyében és a fővárosban másodfokúra emelte a felhőszakadás miatti figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Több járásban már a narancssárga riasztást is kiadták, ezeken a területeken a következő órákban arra kell számítani, hogy rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső hullhat.

Villám csapott a házba, kidőlt fák és villanyoszlopok – Viharkárok Borsodban

Miskolc – A keddi viharral és heves esőzéssel összefüggő káresetek miatt tizenkilenc alkalommal riasztották a hivatásos tűzoltókat a megyében. Az egységeknek legtöbbször útra dőlt fákat és lehasadt ágakat kellett eltávolítani.

Videó: „Ez ilyen mély? Hát mindjárt beér az ajtón, he!” – Hatalmas felhő- szakadás és özönvíz Szerencsen

Szerencs – Kedd estére megérkezett az enyhülést hozó vihar Borsodba. Szerencsen akkora mennyiségű eső zúdult le néhány perc alatt, hogy a rengeteg csapadékot csak alig tudták elnyelni a csatornák. Helyenként bokáig állt a víz, és autóval is csak nehézkesen lehetett keresztül hajtani a városon.