Helyi közélet

2013.10.24. 16:26

Közlemény - MSZP: Elmutyizták a tangazdaságokat!

Miskolc - Végelszámolással, jogutód nélkül megszűnik a korábban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat által fenntartott iskolák jól működő gyakorlati bázisaiból kiszervezett Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Tangazdaság Kft.

Miskolc - Végelszámolással, jogutód nélkül megszűnik a korábban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat által fenntartott iskolák jól működő gyakorlati bázisaiból kiszervezett Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Tangazdaság Kft.A társaságot a fideszes megyei vezetés hozta létre még 2011-ben, egyetlen kft.-be apportálva az addig az iskolákhoz tartozó tangazdaságok gépeit, tenyészállatait, eszközparkját. Az időközben államosított új társaság azonban veszteséget veszteségre halmozott, az apportként bevitt vagyont gyakorlatilag felélték. Most úgy tűnik, már nagyobb a tartozás, mint a vagyon, ráadásul a végelszámolással megszűnik a diákok gyakorlati képzőhelye is.

Minderről Lukács András, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat MSZP frakciójának vezetője beszélt csütörtökön Miskolcon.

Elmondta: a fideszes megyevezetés 2011 májusában döntött úgy, hogy az Abaújszántói Mezőgazdasági Szakképző Iskola, a sátoraljaújhelyi Trefort Ágoston Szakképző Iskola, a Tokaji Mezőgazdasági Szakképző Iskola, illetve a putnoki Serényi Béla Gimnázium és Mezőgazdasági Szakközépiskola gyakorlati képzési helyeiből egy különálló kft.-t hoznak létre. Az MSZP képviselői akkor tiltakoztak, hiszen a fideszes többség, s a hozzájuk csatlakozott jobbikosok mindenféle előzetes hatástanulmány, gazdasági számítás nélkül hozták meg a döntést. 2011 szeptemberében a felállt kft. megkapta az iskolai tangazdaságok korábban összesen több mint százmillióra becsült, ám akkor csupán 43,5 millió forintra értékelt vagyonát, gépestől, tenyészállatostól, technikai felszerelésestől együtt, sőt, még egy tanpanziót is ehhez a szervezethez csaptak.

Tették mindezt úgy, hogy akkor már tudni lehetett: a megyei önkormányzatok intézményeit, ellátási feladathoz kötött gazdasági társaságait 2012-ben államosítani fogják. Ennek megfelelően a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Tangazdaság Kft. 2012. január 1-jén a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez került. Négy hónap múlva a Nemzeti Adó és Vámhivatal adótartozás miatt már végrehajtást kezdeményezett a társaság ellen, év végére a Tangazdaság Kft. 47,8 millió forintos veszteséget halmozott fel (ami azóta gyaníthatóan tovább nőtt).

2012 nyarától a cégnél dolgozó emberek fizetései is akadozni kezdtek. Ma ott tartunk – mondta Lukács András –, hogy akad olyan dolgozó, aki 2013 márciusa óta egyetlen fillért sem kapott a társaságtól.

2013. szeptember 12-én a fideszes megyevezetés – az MSZP többszöri követelésére – beszámolót készíttetett a megye oktatási helyzetéről, ám ebben a valós problémákkal nem foglalkoztak, amit elfogadtak, az nem volt más, mint közönséges sikerpropaganda. Ráadásul tették mindezt úgy, hogy előtte két nappal a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. már bejelentette: végelszámolással, jogutód nélkül megszünteti a Tangazdaság Kft.-t.

Kifizeti-e a dolgozók bérét az állam? Ki látja el és miből a tenyészállatokat? Hol szerezhetik meg a diákok az iskola elvégzéséhez okvetlenül szükséges gyakorlatot, ha a társaság megszűnik? Ki ezért az egész mutyiért a felelős, s ki profitál belőle? Lesz-e büntetőjogi következménye ennek a gyalázatnak? – kérdezte a megyei frakcióvezető. Lukács András szerint a rendőrségnek, ügyészségnek mindenképpen vizsgálnia kell a történteket.

- Lukács András frakcióvezető, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában