mezőgazdaság

2019.07.03. 15:30

Útfelújítás összefogással

Most a hőség, pár hete pedig a nagy esőzések uralták időjárásunkat.

Rendbe tették a földutakat

Forrás: MÚ

Ezek a szélsőséges változások pedig nemcsak az élőlényekre, hanem a környezetünkre is komoly hatással voltak.

A hatalmas mennyiségű és hosszan tartó csapadékos időszak a mezőgazdaságra is jelentősen hatott: egyes növények és területek meghálálták a korábbi aszályos időszak utáni esőzést, máshol viszont a belvíz okozott károkat. Az agráriumban a munka az időjárás viszontagságai ellenére sem állt meg. A földutak állapotát erősen megviselte a sok eső, a fellazult talajon nehezen közlekedtek a mezőgazdasági járművek.

Együttműködve

A földutak, melyek Mezőkövesd közigazgatási területén mintegy 7000 hektáros mezőgazdasági terület megközelítését biztosítják, az önkormányzat tulajdonában állnak. Ezeket a földutakat egyénileg gazdálkodók és társas vállalkozások használják. A Matyó Agrártermelő Zrt. vezérigazgatója és Mezőkövesd polgármestere elhatározta, hogy együttműködve oldják meg a problémát. Mezőkövesd önkormányzata az utak javításához szükséges anyagot biztosította.

– Fontosnak tartom nemcsak a városi, hanem a külterületi utak állapotának rendben tartását, illetve a szükséges felújítások, helyreállítások elvégzését is – mondta el dr. Fekete Zoltán polgármester. – A kátyúzásokon túl komoly útépítések is zajlottak az elmúlt években, megújult a Mátyás király utca jelentős része, a Júlia utca, legutóbb pedig a képviselő-testületi ülésen a Bogácsi, Bimbó, Hajnal és Olajfa utcák felújításához közbeszerzési eljárás elindításáról döntöttünk. A külterületi földutakat nagyon sok munkagép használja, így örülök, hogy a Matyó Agrártermelő Zrt.-vel közösen sikerül helyreállítani őket.

Elkészült

A matyó agrár cégcsoport vezetője felajánlotta, hogy a teljes munkához biztosítják a szükséges gépeket, eszközöket és munkaerőt, pedig az összességében 35 kilométeres földúthálózatot területarányosan használják a gazdálkodók. A felújítást június közepén kezdték és július elejére el is készült az összes szakaszon. Vannak olyan területek, ahol a zúzalékot teljes szélességben kellett leteríteni, máshol viszont elegendő volt a kátyúkat, süllyedéseket betömni.

– Napokon belül megkezdődik a betakarítás a földekről, mely nemcsak a mi társaságunkat, hanem a környékbeli gazdákat is érinti. Úgy éreztük, közös érdekünk a várossal, hogy ezek az utak megfelelően használhatóak legyenek, így felajánlottuk, hogy elvégezzük a szükséges munkát, melyhez a város biztosítja az anyagot. Július elsejére el is készültünk a munkával, így zökkenőmentesen kezdődhet meg az aratás és a betakarított termény elszállítása – mondta el Képes Vince Ferenc, a Matyó Agrár­termelő Zrt. vezérigazgatója.

A társaság az útfelújítási munkákat saját és bérelt gépekkel végezte el, 140 teherautónyi zúzalék (kb. 650 köbméter) felhasználásával. Az aratást várhatóan július 3–6. között kezdik majd. Mint a cégvezetőtől megtudtuk, az esőzések a vetés szempontjából kedvezőek voltak, belvízkárokról nem beszélhetünk. A termésátlag várhatóan elmarad a tervezettől, bíznak a jó minőségben és az ezt lekövető árakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!