Friss hírek

2009.08.05. 14:46

Fidesz: tragikomédiába illõen kezeli a kormány az influenza-helyzetet

<p>Megdöbbentõnek tartja a Fidesz, hogy a kormány nem biztosít forrásokat az új influenza elleni oltóanyag vásárlására. Pesti Imre, a párt szakpolitikusa szerint az, hogy húzzák az idõt, akár büntetõjogi felelõsséget is vonhat maga után. A Fidesz azt is kifogásolja, hogy a kormány a WHO által javasolt kétféle antivirális szerbõl csak az egyiket vásárolja és tartalékolja, éppen a "rosszabbikat".</p>

Már-már tragikomédiába illõnek nevezte a kormány munkáját az új influenzával kapcsolatban Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa. A képviselõ elmondta, hogy míg az Egésszégügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy az országok kétféle antivirális szerbõl készletezzenek - amely védelmet nyújt az oltóanyag elõtt -, a magyar kormány csak az egyiket tartalékolja. Éppen a "rosszabbikat" - mondta. Kiírtak egy közbeszerzési eljárást is újabb ilyen készletek vásárlására és bár egyetlen meghívott volt, eredeménytelen lett. Pesti Imre szerint a kormány mindenféle trükkökkel húzza az idõt, hogy ne kelljen költenie.

Az ellenzéki politikus a készletezés mellett megdöbbentõnek nevezte, hogy a kormány nem biztosít forrásokat az influenza elleni oltóanyag vásárlására. Elmondása szerint a Pénzügyminisztérium nem biztosítja azt a 4 milliárd forintot, amelyre szükség lenne az emberek 40 százalékát ellátó oltóanyag beszerzéséhez. Állítólag azért, mert nem idén akarnak fizetni. Pedig a magyar államnak kötelessége ezt a pénzt az emberek védelmére biztosítani. "Talán még büntetõjogi felelõsség is terheli a kormányzatot" - fogalmazott.

Pesti Imre újságírói kérdésre elfogadhatatlannak és nevetségesnek nevezte, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hat dioptria alatt nem adna támogatást a szemüvegekhez. A politikus szerint a kormány még azokon is spórol, akiknek valami miatt romlott a látásuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!