Videó: Ötágú csillag miatt vágták le a zászlós férfit

Akt.:
Videó: Ötágú csillag miatt vágták le a zászlós férfit
Miskolc – Kollégánk kedden este 8 óra előtt futott bele a Petőfi utcán abba a „jelenetbe”, hogy a Miskolc Holding épületének homlokzatáról eltávolítják azt a vörösrézlemez domborművet, amelyet Segesdi György készített és 1963-ban került a helyére. Érdeklődtünk a helyszínen, hogy hová viszik a „bontás” után az alkotást, de nem tudták megmondani.

Tavaly szeptemberben Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője, amikor azt kérdeztük, hogy helyén marad-e az alkotás, a következőket válaszolta: „Az épület oldalán lévő alkotás, a zászlót tartó férfialak nem képezte a pályázat részét, azzal semmilyen más teendő nincs, mint ott hagyni. Így ott is marad – jelentette ki akkor az Észak-Magyarországnak.

Önkényuralmi jelkép

Valóban úgy volt, hogy marad a dombormű a helyén, hiszen nem képezte a pályázat részét a Petőfi utcai épület felújításában – fogalmazott a Miskolc Holding épületéről eltávolított dombormű kapcsán lapunknak Pásztor Imre, a Holding kommunikációs vezetője. Azóta a közgyűlés 2015. március 12-én döntött az önkormányzati tulajdonú épületeken lévő művészeti alkotások elhelyezésének felülvizsgálatáról, az önkényuralmi jelképeket hordozó alkotások eltávolításáról.

– Ezen a domborművön, amely Segesdi György egyik korai alkotása, a „Zászlós férfi” zászlóján önkényuralmi jelkép, ötágú vörös csillag „lobog”, ezért került az leszerelésre ezen a héten – ezek Pásztor Imre szavai. – Amíg a domborműnek megtalálják a megfelelő helyét, addig a Herman Ottó Múzeum raktárhelyiségében tárolják.

A Petőfi utcai épület egyébként korábban a városi MSZMP székház épülete volt, majd a tanácsé, illetve az önkormányzaté. 2014-ben energetikai felújításon átesett, modern irodaház lett.

ÉM-JLI