Nagyvilág

2011.02.18. 15:27

Tüntetés a pizzafutárokért Szöulban

<p>A pizzériák által kínált fél órán belüli házhoz szállítási garancia eltörlését követelték pénteken fiatal aktivisták Szöul belvárosában. A tüntetők szerint a szűk időhatár gyorshajtásra és veszélyes manőverekre készteti a pizzafutárokat, akik több mint ezer balesetet szenvednek évente.</p>

"Nem arról van szó, hogy szándékosan meg akarom szegni a közlekedési szabályokat, de a motoron olyan nagy nyomás alatt vagyok, hogy teljesen átváltozom" - mondta el dél-koreai pizzafutár a Los Angeles Times című amerikai lapnak még tavaly decemberben. Az újság cikke szerint a dél-koreai ételfutárok rendszeresen figyelmen kívül hagyják a piros lámpákat, hatsávos utakon vágnak keresztbe, és ha a dugó túl nagy, a járdát használják motorjaikkal. Mindezt azért, hogy időben odaérjenek az étellel.

A fiatal aktivisták már egy 24 éves pizzafutár decemberi halála után tiltakoztak a pizzériák szállítási időgaranciája miatt. A mostani háromnaposra tervezett demonstrációt pedig azután szervezték, hogy vasárnap egy 19 éves futár halt meg egy kereszteződésben.

A fiatalokat tömörítő csoport aktivistái leginkább a Domino amerikai pizzérialánc ellen tiltakoznak, amely arról ismert, hogy ingyen adja a pizzát, ha a futár nem ér oda fél óra alatt. A szervezet szerint ezzel veszélyes helyzetekbe kényszerítik a futárokat, akik képesek mindent megtenni azért, hogy időben odaérjenek. A Domino egyébként az Egyesült Államokban már 1991-ben megszüntette ezt a gyakorlatot - írta a JoongAng Daily nevű dél-koreai lap.

A hivatalos dél-koreai adatok szerint 2005 és 2009 között majdnem ötezer olyan közlekedési baleset történt Dél-Koreában, amelyek motoros ételfutárokat érintettek. Tavaly már majdnem 1400 baleset érte őket. Arról nincsenek adatok, hogy ezek közül mennyi volt halálos.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!