boon-sportoldal

2010.09.09. 14:02

Huhogás, és ami mögötte van

<p>Tokaj - A tokajiak elnöke úgy véli, semmi olyan nem történt, ami indokolta volna a találkozó félbeszakítását.</p>

Három-nullás hazai vezetésnél vasárnap félbeszakadt a Tokaj – Szalaszend bajnoki a labdarúgó megyei II. osztály Keleti csoportjában, miután Kovács Richárd játékvezető a 67. percben – a szabályokat szem előtt tartva – „rasszista megnyilvánulások” miatt nem engedte továbbmenni a meccset. Az eset után az érdekeltek hétfőn délután mondhatták el véleményüket a megyei szövetségben, melynek versenybizottsága rövidesen határozatot hoz a találkozó sorsáról. Posta György, a tokajiakelnöke még napokkal később sem értette, hogy miért kellett így végződnie ennek az összecsapásnak.

– Semmi olyan nem történt, ami indokolta volna a játékvezetőnek ezt a lépését – hangoztatta a klubvezető. – A rendezők kezelték a helyzetet a felszólítás után, ennek a mérkőzésnek a normális keretek között kellett volna véget érnie. Én ugyan nem hallottam a kiabálásokat, mert éppen akkor benn voltam az öltözőben, ettől függetlenül volt, lehetett olyan reakció egy-két néző részéről, amit a vezető bíró huhogásnak vélt, s amit beírt a jegyzőkönyvbe. De ha egy kicsit rutinosabb a játékvezető ebben a helyzetben, akkor ez nem esik meg, ráadásul velünk, akiknél sohasem történt rendbontás. Mi az egész meccsen fegyelmezetten játszottunk, küzdöttünk, szereztünk három találatot, már nem volt tétje az utolsó 23 percnek a vendégek kiállítása miatt, vagyis ha mégis a csapat bűnhődik, át kell gondolnom sok mindent...

"Vétlenek vagyunk"

A szalaszendiek részéről Váradi Ferenc elnökhelyettes az alábbiakat mondta el lapunknak: „Hogy helyes döntés volt-e a mérkőzés félbeszakítása, nem a mi dolgunk eldönteni, mert erre megvannak a megfelelő szakemberek, ám úgy látjuk: vétlenek vagyunk, a történtek miatt Szalaszend csapatát elmarasztalni nem lehet. Aztán még volt hátra huszonhárom perc a meccsből, ki tudja, lehet lőttünk volna gólokat, s fordítunk... Hogy mit láttam? Azt, hogy a játékvezető a 61. percben kiment a helyiekhez, kérve őket, hogy cselekedjenek, s ugyan két rendező elindult a kiabálókhoz, csak az egyik ért oda hozzájuk, majd megállt mellettük... és minden ment tovább. Hat perccel később pedig a bíró lefújta a mérkőzést... Nekünk különben a tokaji klubbal semmi bajunk nincs, csak azzal a csoporttal, azzal a pár emberrel. Egyébként beszólások már az ifjúsági mérkőzés alatt is voltak...”

ÉM-MI


 A szabályokról

A Magyar Labdarúgó Szövetség versenyszabályzata 61. paragrafusának (A mérkőzés megszakítása, beszüntetése) 4/d pontja így fogalmaz: „Különösen súlyos rendzavarásnak minősül: ...a nézők rasszista illetve hátrányos, megkülönböztető jellegű, rossz hírbe hozó, valakit rágalmazó módon faj, bőrszín, nyelv, vallás vagy etnikai, néprajzi hovatartozás miatt gyűlöletre uszító szavakkal becsmérlik az ellenfél játékosát(ait), edzőjét, illetve a versenyrendszert kiíró szövetség sportszakembereit... Amennyiben a játékvezető és a (3)-ban meghatározott esetekben a szervező hivatalos képviselője úgy ítéli meg, hogy a mérkőzésen a rend nem állítható helyre, akkor a játékvezető beszünteti a mérkőzést és az okot jelentésében részletesen közli. A mérkőzés megszakítása és a beszüntetése között legalább 5 percnek el kell telnie.”


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!