Helyi közélet

2016.09.11. 03:42

Foglalkoztatási Paktum Program: A jövő szakembereit képzik Miskolcon

Miskolc - Ötéves program a munkanélküliség és a munkaerőhiány kezelésére.

Miskolc - Ötéves program a munkanélküliség és a munkaerőhiány kezelésére.

Foglalkoztatási Paktum Program néven indult el Miskolcon az a program, amelyben megkeresik az arra fogékony és alkalmas embereket, szakmát tanítanak nekik, majd munkahelyhez segítik őket. A majd’ hárommilliárd forintos projekt gesztora Miskolc önkormányzata, de közreműködnek a képzőhelyek, a kamara, a kormányhivatal, a Miskolc Holding, különböző klaszterek és természetesen a helyi cégek, vállalkozások.

A fiatalok nagy része még mindig elutasítja a fizikai munkát.” Bihall Tamés

Minden említett szervezet képviselője jelen volt a programot elindító első partneri találkozón, ahol dr. Kiss János alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszélt arról, hogy Miskolcon a felére – valamivel hatezer fölöttire – csökkent a regisztrált munkanélküliek száma az elmúlt öt évben, miközben az utolsó három évben 15 százalékos volt a gazdasági növekedés. Ennek fenntartásához vagy növeléséhez szükség van a lakás-, közlekedés-, oktatás- és egészségpolitika átszervezésére.

6–8 ezer szakember hiányzik

A program célcsoportjai közt említette Kiss Gábor alpolgármester a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek mellett a pályakezdőket, az 50 év felettieket, a gyesről és gyedről visszatérőket, a gyermeküket egyedül nevelőket, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülőket és a megváltozott munkaképességűeket is, illetve azokat a cégeket, akik munkanélküliek foglalkoztatását vállalják, és akiknek a fejlődésében segíteni tudnak. A program az öt év alatt minimum 2014 embert fog érinteni és leg­alább 600-at segít munkához, de az elvárt indikátorszámok többszörösére törekszenek – hangsúlyozta.

Erre pedig szükség is lehet, hiszen a beszédeket követő pódiumbeszélgetésen Bihall Tamás, a B.-A.-Z Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: 6–8 ezer ember hiányzik a miskolci munkaerőpiacról. Hozzátette: a pályaválasztás, pálya­orientáció terén nem mondhatják magukat sikeresnek, ugyanis még mindig elutasítja a fiatalok nagy része a fizikai munkát, pedig ebből biztosan és jól meg lehet élni.

Országosan több ezer informatikus hiányzik a munkaerőpiacról.” Vinnai János

Informatikus is kellene

Jó, hogy felismerték a problémát, és most már kötelességük lépni, jegyezte meg Fükő László, az Észak-Magyarországi Autóipari Klaszter elnöke. Egyetértett abban, hogy az indikátorszámok mellett több szakemberre van szükség, egyben javasolta, hogy a nagyobb foglalkoztató központok közelébe bölcsődéket és óvodákat telepítsenek.

– Azt várom, hogy a jövő szakembereit, munkaerejét fogjuk a következő öt évben képezni – mondta Vinnai János, az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter képviselője. Arról is beszélt, hogy az informatikai tanulmányokat sem választják elegen, miközben országosan több ezer informatikus hiányzik a munkaerőpiacról és egy jól fizető szakmáról van szó.

Részt vett a pódiumbeszélgetésen Társy József, a megyei kormányhivatal kabinetfőnöke is, aki arról szólt, hogy a program több helyen elindul, országosan összesen tízmilliárd forint áll rendelkezésre. Vécsi György, a Miskolc Holding Zrt. igazgatósági elnöke arról tájékoztatott, hogy ők végzik majd az emberek bevonását a programba, képzéssel eddig is foglalkoztak, így a programban is fognak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában