Magyarország

2011.01.01. 08:21

VÁLTOZÁSOK JANUÁR 1-JÉTŐL - Szigorúbb büntető jogszabályok, hatékonyabb fellépés a korrupció ellen, több katona

<p>Sok egyéb mellett a rendészeti tárgyú törvények is változnak 2011-től. Szigorodnak bizonyos büntető jogszabályok, de szigorúbban ellenőrzik a rendőrök életvitelét is. Változások lesznek a honvédségnél is, felállítják a tartalékos erőt, amely átveszi a katonai létesítmények őrzés-védelmét.</p>

A kormány korrupció ellenes intézkedései részeként lép életbe, hogy növelték az ügyészség hatáskörét. A hivatali bűncselekmények felderítésére az ügyészség ezután használhat titkosszolgálati eszközöket is. Bővült a rendőrségről szóló törvényben meghatározott bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatok köre is. A kormány erre a feladatra a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata bázisán létrejövő Nemzeti Védelmi Szolgálatot jelölte ki. Ez a szerv végzi a kifogástalan életvitel ellenőrzését, a rendőrök megbízhatósági vizsgálatát, valamint a kormányrendeletben meghatározott egyes bűncselekmények felderítését is.

Módosították a büntetőeljárásról szóló törvényt úgy, hogy a megbízhatósági vizsgálatot végző szervek tagjai elleni feljelentést el lehet utasítani. Ez csak abban az esetben lehetséges egyébként, ha ezek az emberek a megbízhatósági vizsgálat részeként követnek el bűncselekményt azzal a céllal, hogy egy másik bűntényt felderítsenek. Ez a lehetőség egyébként hasonló a fedett nyomozókra vonatkozó szabályokhoz.

A büntető tárgyú törvények szigorításával közben egyebek mellett már fogolyszökésnek minősül a lakhelyelhagyási tilalmat és a házi őrizet szabályainak súlyos megszegése.

A Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium szerint a szigorításokra és változtatásokra azért volt szükség, mert "a kormány elkötelezett célja, ahogyan az már a kormányprogramban is szerepelt, a rendőrök által elkövetett visszaélések, korrupciós ügyek, bűncselekmények tűrhetetlenek, ezért ezeket fel kell számolni. A törvény célja a feladat-ellátás hatékonyságának a növelése, a szervezeti rendszerben meglévő párhuzamosságok megszüntetése és az államigazgatás tisztaságának növelése."

Változások lesznek a honvédségnél is. Több mint kétezer fővel felállítják a tartalékos rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a jövőben esetleg bekövetkező katasztrófákra még nagyobb erőkkel, még hatékonyabban tudjanak reagálni. A honvédség tartalékereje január 1-jétől átveszi a katonai objektumok, laktanyák őrzés-védelmét.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!