Friss hírek

2008.12.04. 16:48

Országos sztrájkot helyezett kilátásba a VDSZSZ

<p>Ha az elkövetkező napokban nem születik megállapodás, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) 10 napon belül határozatlan idejű, országos sztrájkot hirdet - jelentette be Gaskó István, az érdekképviselet elnöke csütörtökön. A kilátásba helyezett munkabeszüntetés részleteiről később dönt a VDSZSZ. A tárgyalások pénteken folytatódnak a MÁV-val, ahol a szakszervezet kezdeményezni fogja az elégséges szolgáltatásról kötendő megállapodást.</p>

A szakszervezet a MÁV CARGO eladásából származó, fejenként 250 ezer forintos részesedést, a kiszervezett leányvállalatok dolgozói számára pedig 10 százalékos kiszervezési pótlékot követel. Ez az alapbér 10 százaléka lenne 2008. januárjáig visszamenőleg.

A MÁV CARGO-t 102,5 milliárd forintért vette meg egy osztrák cég. Ebből az összegből 8 milliárdot tesz ki a dolgozók részesedése, amelyet Gaskó István jelentéktelen résznek nevezett, pláne úgy hogy állítólag a MÁV korábban álmodni sem mert 50 milliárdnál több bevételről. A privatizációból származó bevételből Kóka János minisztersége idején ígért a dolgozóknak több tárgyaláson is, de nem tartotta be a szavát - hangsúlyozta Gaskó István.

A VDSZSZ elnöke szerint a MÁV-ot terheli a felelősség azért, hogy a több mint egy éve meglévő konfliktushelyzetet a mai napig nem sikerült megoldani, ezért a kilátásba helyezett sztrájk mellett érdemi egyeztetést vár a cégvezetéstől, és a szaktárcával is újra tárgyalást kezdeményezett az ügyben. Remélhetőleg a frissen kinevezett közlekedési miniszter tud újat mondani - tette hozzá.

Bár a béremelés nem része a sztrájkköveteléseknek, Gaskó szerint ez is napirenden lesz, mivel elfogadhatatlannak tartják a MÁV 1,8 százalékos ajánlatát. A szaktárca 4-5 százalékról beszél, ami kiindulási pontnak jó lehet, de remélhetőleg az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlása ennél magasabb lesz - mondta a szakszervezeti vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!