Videó: „Mint a jó cigányasszonyok, úgy kell szoptatni”

Akt.:
„Mint a jó cigányasszonyok, úgy kell szoptatni”
„Mint a jó cigányasszonyok, úgy kell szoptatni” - © Fotó: abcug.hu
Budapest, Tápiószele – Nóra és Teri Tápiószelén védőnők, többszáz gyermek sorsát kísérik figyelemmel évtizedek óta a körzetükben. A mai napig fejtörést okoz nekik, hogy melyik családot jelezzék, melyiket ne, hol a türelmi határ. „Aki kicsit piszkos, de szeretik, azt még nem jelezzük” – mondják. Tiszta szívből csinálják, mindig hallgatnak a megérzéseikre. Mivel és kikkel találkozik ma egy védőnő vidéken?

Szerintük boldogtalan cigány gyerek nincs, Az első hat évben, amikor nem szembesítik őket, hogy teljesíteni kell, nyitottak, őszinték, akkor megkapják az első pofonokat, és kisiklanak, még a tekintetük is megváltozik. Papp Bojána két körzeti védőnő munkáját követte két napon keresztül.

Forrás: abcug.hu.


szomolya_300x

Videó: „Na, mi van, ti már haldokoltok?”

Saját készítésű videókban mondták el szomolyai roma nők, milyen tapasztalatuk van az egészségügyről. Van, akinek a származására tettek megjegyzést, más pedig saját felelősségére mondott nemet a császármetszésre, és utólag kiderült, igaza volt. A Sajátszínház projekt résztvevői azóta szociodrámás foglalkozásokon is feldolgozták a történeteiket, és hamarosan elkészül a színházi előadás is, amit Budapesten is bemutatnak