Helyi közélet

2012.04.10. 11:45

Waldorf, ahol nemcsak beszélnek…

Miskolc - Begördül a két iskolabusz 7.40-kor a „Felsőhámor” feliratú buszmegállóba, de van, aki a kék buszról száll le. A kísérők, tanárok (köztük a hat évvel ezelőtt Waldorf-diákként érettségizett elsős osztálytanító, Enikő néni) rendet raknak a siserahad között, és rendezett sorokban elindulnak az aprók és nagyobbak a Hámori Waldorf Iskola felé.

Miskolc - Begördül a két iskolabusz 7.40-kor a „Felsőhámor” feliratú buszmegállóba, de van, aki a kék buszról száll le. A kísérők, tanárok (köztük a hat évvel ezelőtt Waldorf-diákként érettségizett elsős osztálytanító, Enikő néni) rendet raknak a siserahad között, és rendezett sorokban elindulnak az aprók és nagyobbak a Hámori Waldorf Iskola felé. A közelgő érettségire készülők, kissé lemaradva az aprónép mögött ballagnak. Nekik nem annyira sietős, nekik nem olyan drága az a negyedóra, amit még az iskolaudvaron lehet tölteni a reggeli tanóra előtt. Szerencsére a mozgás fontos szerepet játszik ebben az iskolában, ahol a test nevelése éppoly fontos, mint az elme pallérozása vagy a művészetek gyakorlása.

Ha mindenre van idő, élvezet az iskola. A jókedvű tanulást nem rontja el a fölösleges osztályzás, az értelmetlen verseny vagy a kikényszerített teljesítmény. Az epochális oktatás biztosítja az időt arra, hogy a gyerekek elmélyüljenek egy-egy tudományágban, hogy ne csak megértsék, de meg is alkossák újra a földrajzot, a biológiát, a történelmet. A tantermet élénk színekkel rajzolt és festett képek, pontos szerkesztések, modern műalkotások díszítik, amelyekben felismerhető ugyan egy-egy művész stílusa, de ezek a művek eredeti alkotások. Belekukkanthatunk a gyermekkéz alkotta „kódexekbe”, az epochafüzetekbe.

A csaknem kétórás reggeli tanórát változatos szakórák követik. Nem sok iskola van, ahol első osztálytól kezdve két idegen nyelvet tanulnak a gyerekek. Imponáló a magabiztosságuk. Egy tanteremből kihallatszik a „rezesbanda” próbája. Milyen lelkesen zenélnek, és ráadásul minden gyerek tanul zenét. Itt a tehetséggondozás mindenkinek osztályrésze. A tizenegyedikes lányok ugyanolyan lelkesedéssel és erőfeszítéssel faragják a szobrokat, mint amilyen kitartással kötik a harmadikos fiúk a sapkájukat, kesztyűiket. Fel sem merül bennük, hogy ez „lányos” munka. Az udvaron Bothmer-gimnasztika óra folyik. A két focicsapatnyi mennyiségű kipirult hetedikes hallatlan dinamikával játssza a külső szemlélő számára kibogozhatatlan játékszabály szerint zajló csapatjátékot. Az euritmia órán légies mozgású gyerekek kísérik a tanárnő finom mozdulatait. Mindenki csinál mindent: énekel, sportol, alkot és komolyan kommunikál a felnőttekkel, a tanárokkal, amikor egy évszakünnepet, egy nagyszínpadi művet vagy történetesen egy nyári fesztivált készít elő az több osztályt egyesítő osztályközösségi foglalkozáson. Micsoda komolyság! Hasonlót akkor éreztem, amikor a karácsonyi ünnepkör jeleneteit láttam szülők, tanárok és gyerekek által életre kelteni a város különféle színterein. A waldorfosok tudnak ünnepelni, és szépek az ünnepeik. Nemcsak a húsvéti tojáskeresés vagy a Szent János nap magával ragadó, de láthatjuk őket a város kulturális életének meghatározó eseményein a kocsonyafesztiváltól az operafesztiválig, s amit látunk, az nagyon meggyőző: ezek a gyerekek nyugodt magabiztossággal és örömmel adják át magukat a közösség által megerősített egyéni erőfeszítésnek. Van-e szebb annál, mint amikor az egész iskolai közösség, szülők, gyerekek, tanárok egyaránt elégedetten tapsolnak egy valóban értékes produkció hatása alatt, vagy éppen azért, mert egy az életbe kilépni készülő fiatalember (ki emlékszik már hányadikként) átveszi a waldorf-iskolai tanulmányait lezáró viaticumot, s kilép a „nagybetűsbe”.

20 éve áll a Hámori Waldorf Iskola a tehetség szolgálatában. Hét osztály kapott már lehetőséget arra, hogy az érettségin is megmutassa, miben „versenyképes” és miben más a Waldorf-iskola. Nagyon örülünk, amikor volt diákjain visszatérnek az almamáterbe, és beszámolnak sikereikről, ki arról, hogy mint megy sora felnőttként, ki arról, hogy történetesen milyen más egyetemistának lenni, mint Waldorf-diáknak.

Éljen ön is az ösztöndíj lehetőségével, amit – a jubileumi évre való tekintettel – az iskola meghirdetett a 2012-13-as tanévre. Keresse fel az iskolát, és győződjék meg saját szemével arról, hogy mire képes egy függetlenségére büszke, értékteremtő, önigazgató közösség. Látogassa meg az iskola honlapját: www.hamoriwaldorf.hu. Az ösztöndíj segít abban, hogy anyagi okok miatt egyetlen gyermek se maradjon ki a Waldorf-iskola nyújtotta boldog gyermekkor élményéből.

- Losonczy P. István -

 20 éve a tehetség szolgálatában

A kreativitásra és a hagyományra építő Hámori Waldorf Iskola már 20 éve áll a tehetség szolgálatában. Mottójuk: szabadon és függetlenül óvodától az érettségiig. Az intézménnyel kapcsolatos hír, hogy a Miskolci Waldorf Pedagógiai Alapítvány ösztöndíj pályázatot hirdet a Hámori Waldorf Iskola 1-13 évfolyamára. Jelentkezési határidő 2012. április 20. Részletek a www.hamoriwaldorf.hu oldalon

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában