Friss hírek

2008.12.12. 12:33

Három hét múlva érvényes útlevél nélkül maradnak a szerbiai polgárok

<p>Szűk három hét múlva érvénytelenné válik a szerbiai polgárok "jugoszláv" útlevele a hatályos törvény szerint. A túlnyomó többségnek pedig ilyen úti okmány van. Ha ez idő alatt a belgrádi parlament nem módosít törvényt, s nem hosszabbítja meg e fajta dokumentum érvényességét - amelynek fedőlapján még a kéttagú Jugoszlávia neve és címere áll -, az ország polgárai be lesznek zárva a határok közé (a kevés kiváltságos kivételével, akinek már megvan a biometrikus úti okmánya). Aki pedig külföldön szilveszterezett volna, az még kiutazhat, de hazafelé már nem lesz érvényes útlevele.</p>

A polgárok idegesek. Még azok is, akik nem terveztek utazást az ünnepek idejére. Legalábbis ezt mutatják az internetes reagálások, olvasói levelek, hogy "mondja meg a sajtó, hogy mire számítsunk". Nem bíznak ugyanis abban, hogy az obstrukcióval bénított szerb törvényhozás hagy majd csapot-papot, s az útlevélről szóló törvény módosításához fog, hogy egy évvel meghosszabbítsa a régi okmány lejártának határidejét.

Pedig éppen ezzel igyekszik nyugtatni a kedélyeket a szerb belügyi tárca vezetője, aki egyben próbálja a felelősséget is elhárítani minisztériumáról. Ivica Dacsics rendőrminiszter és kormányfőhelyettes ugyanis kijelentette, hogy még júliusban a parlament elé került a javaslat, ám ott minden elakadt. Azt is elmondta, hogy túl optimista volt az az elképzelés, hogy az év végéig el lehet végezni az útlevelek cseréjét. Magyarán, döntöttek az útlevelek cseréjéről, de nem hagytak ennek végrehajtására elegendő időt. Mint emlékezetes, nehézségek voltak a biometrikus okmánnyal, ezért későn kezdték meg kiadását, majd egy időben abba is maradt, hogy aztán behozhatatlan késéssel folytassák az okmányok cseréjét.

Új, biometrikus úti okmánya tehát jelenleg kevés polgárnak van, s még most is aránylag sokat - több mint egy hetet - kell rá várni. Általában már csak azok kérik, akiknek egyébként is letelt az útlevelük tízéves érvényessége. Ám ha most mindenki egyszerre igényelné a régi helyett az újat, befulladna az ügyintézés. Nem is tudnák fogadni az igényléseket. Ezért is próbálják türelemre inteni az embereket. A parlamentből pedig üzenik, hogy még bő két hét van a törvénymódosításra, illetve az útlevelek érvényességének meghosszabbítására. Ez idő alatt biztosan megszavazzák. Nincs ok a pánikra, nyugtatják a parlamenti munkát látva okkal bizalmatlan embereket.

Szerbiának egyébként anyagi érdeke is fűződne ehhez a törvénymódosításhoz, hiszen ha nem dönt a parlament, a vendégmunkások nem fogják megkockáztatni a hazalátogatást, ami jelentős euróösszegektől fosztaná meg Szerbiát, amely összegek általában javítani szoktak a dinár árfolyamán is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!