Friss hírek

2008.08.29. 08:04

EGÉSZSÉG - Kullancs terjesztette agyvelőgyulladás sajttól Ausztriában

<p>Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladást kapott egy osztrák pásztor és három családtagja házi készítésű sajttól. Erről tudományos cikkben számolt be a bécsi orvosegyetem virológiai intézetének két szakértője.</p>

A pásztor júliusban került kórházba influenzaszerű tünetekkel a nyugat-ausztriai Vorarlberg tartományban. A vérvizsgálat kimutatta nála azt az agyvelőgyulladást, amelyet a kullancs terjeszt. Csakhogy a pásztornak nem volt kullancscsípése.

Az orvosok a fertőzés okát abban a sajtban találták meg, amelyet a pásztor maga készített pasztörizálatlan kecske- és tehéntejből.

További tesztek kimutatták, hogy fertőzött volt az egyik kecske, amelynek a tejét felhasználták a sajtkészítéshez, valamint még néhány állat azok közül, amelyek ettek a maradékból.

A kullancsfertőzés azért furcsa, mert a pásztor egy 1560 méternél magasabban fekvő területen legeltette az állatait, a kullancsról meg eddig azt tartották, hogy 1350 méternél magasabban nem fordul elő. Szakértők lehetségesnek tartják, hogy ez megváltozott az általános felmelegedés miatt.

A pásztor három családtagjának ugyanolyan tünetei voltak, de ők nem voltak a legelőn.

Az elmúlt néhány évben a balti országokban is előfordult, hogy valaki tejterméktől kapott kullancs által terjesztett agyvelőgyulladást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!