Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.02. 19:19

Harmincéven túl jöhetnek a hármasikrek

<p>A napokban látott napvilágot a hír, miszerint egy 16 éves lány már hétgyerekes anya. Mielőtt mindenki lázas számolgatásba kezdene, eláruljuk, a fiatal hölgy az első kisfia után, két alkalommal is hármasikreknek adott életet.</p>

A szenzációszámba menő ritkaságról megkérdeztük dr. Pap Károlyt, a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház szülészeti osztályának vezető főorvosát.
- Manapság a többes terhességek javarésze gyógyszeres kezelés hatására jön létre,tehát ilyen esetben nem ritka az ikerszülés.

Normál esetben ikerterhesség minden 85-dik egyes terhességre jut. Hármas ikerszülés pedig minden 7200-7300 egyes terhességre jut. Nyíregyházán átlagosan kétévente találkoztunk hármas terhességgel, ma ez évente 1-3 esetben fordul elő. Az eset azért érdekes, mert a többes terhességek előfordulása harmincévesnél idősebbeknél gyakoribb, fiataloknál ritka.

Az ikrekkel való várandósság kialakulásának többféle oka lehet, egy menstruációs ciklus alatt több érett petesejt képződött, s ezek több együttlét során mind megtermékenyültek.

Közismert tény az is, hogy egyes családokban az ikerterhességekre fogékony hajlam női ágon öröklődik, minden bizonnyal az argentín fiatal hölgy rokonságában sem ritka az ikerterhesség.

 

- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!