Helyi közélet

2013.04.11. 16:09

Április végéig megérkezik az „Útravaló”

Miskolc, Budapest - A minisztérium „gőzerővel dolgozik”, hogy mindenki megkapja az „Útravalót.”

Miskolc, Budapest - A minisztérium „gőzerővel dolgozik”, hogy mindenki megkapja az „Útravalót.”Jó hírt kapott lapunk az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Kérdéseinkre adott válaszukban azt írták, legkésőbb április 30-áig minden tanulóhoz és pedagógushoz megérkezik az Útravaló ösztöndíj. Az elmúlt héten írtunk arról, hogy a szegény sorsú diákok esélyegyenlőségét segítő ösztöndíjnak még a tanév első félévére járó összegét sem kapták meg az érintettek, ami különösen a szerény anyagi körülmények között élő diákoknak jelent problémát, hiszen az ő családjukban minden fillér számít. Ezért kérdeztük a szakminisztériumtól, mikor fizetik ki az ösztöndíjat. Írásban a következő választ kaptuk: „A tanulók értesítése már megtörtént, a szerződéskötés ezután kezdődhet meg. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz tartozó intézményekkel maga a fenntartó fogja a folyamatot lebonyolítani, ennek részleteiről a tankerületeken keresztül hamarosan értesülnek az intézményvezetők. A támogatás legkésőbb április 30-áig megérkezik a tanulókhoz és mentoraikhoz.”

Miért késik?

Kérdeztük azt is, hogy mi az oka a késésnek. A minisztérium azt válaszolta:

„A 2 milliárd forintos keretösszegű ösztöndíjra összesen több mint 19 ezren nyújtottak be érvényes pályázatot, közülük 18 ezer hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermek nyert. A nagy számú jelentkezés, valamint az elhúzódó elbírálás volt a késés oka. Gőzerővel dolgozunk azon, hogy csökkentsük a várakozási időt, és hogy e hó végéig mindenki megkapja az ösztöndíjat. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 3 ezer 312 tanuló és 1326 mentor nyert a pályázaton. A megyében a támogatás összesen 363 millió 430 ezer forint, mely három alprogram között oszlik meg: Út a középiskolába, Út az érettségihez és Út a szakmába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában