Friss hírek

2011.05.10. 17:12

Az online játékok egészségesebbek, ha valódi barátokkal játszunk

<p>Az online számítógépes játékok egyáltalán nem okoznak elszigeteltséget, ha családtagokkal, esetleg barátokkal együtt játszanak a fiatalok, sőt az internetes játékok akár az érzelmi fejlődéséhez is hozzájárulhatnak, állítja egy új tanulmány.</p>

Számos korábbi tanulmány próbált bizonyítékot találni a videojátékokkal egyedül eltöltött hosszú órák negatív hatásaira, ezért az emberekben kialakult egy kép, hogy a videojátékok pszichológiai szempontból károsak. "A kutatásunkkal éppen ezt a feltételezést szeretnénk megcáfolni" - mondta Cuihua Shen, a tanulmány szerzője.

"Amikor a családtagjaimmal vagy barátaimmal együtt játszom online számítógépes játékokat, olyankor bizonyos értelemben kiterjesztem a társadalmi életemet a kibertérben, és ez pszichológiai szempontból határozottan jót tesz" - állítja Shen, a Texasi Egyetem média és kommunikáció szakos docense.

Shen és kutatótársa, Dimitri Williams, a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársa az Everquest II (EQ2) című többjátékos online szerepjáték (MMO) 5 000 felhasználója által kitöltött kérdőív elemzése során a játékosok pszicho-szociális állapotát mérték fel. A kutatók többek között a játékosok magányossági szintjét, a családi kommunikáció idejét és minőségét, valamint az internetezési és online viselkedési szokásait vizsgálták.

A kutatók megállapították, hogy akik a családtagjaikkal vagy barátaikkal együtt játszották az Everquestet, azoknál olyan pozitív pszichológiai hozadékok jelentkeztek, mint például a javuló családi kommunikáció, írta Shen és Williams a Communication Research című szaklapban. Akik nem a családtagjaikkal, hanem idegenekkel játszották az online játékot, azoknál éppen ellentétes hatást mutattak ki a kutatók: esetükben a családi kommunikáció minősége drámai mértékben romlott.

"Semmiképpen nem azt akarjuk sugallni a tanulmányunkkal, hogy az online játékok ugyanolyan jó hatással lehetnek a családi kapcsolatokra, mint a hagyományos, szabadban eltöltött közös tevékenységek, sokkal inkább a szülőket szeretnénk bátorítani, hogy használják ki a virtuális világ adta lehetőségeket a családi kötelékek megerősítésére" - összegezte a tanulmány célját Shen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!