Videó-kódoló üzem nyílt Szigetváron – száz embernek ad munkát

Száz embernek ad munkát a Magyar Posta új videó-kódoló üzeme Szigetváron. A több mint 120 millió forintos beruházás Közép-Európa egyik legkorszerűbb küldemény-feldolgozója. A központ a postai logisztikai hálózat szíve, ahol naponta 2-3 millió, csúcsidőszakban akár 4 millió levelet, csomagot kezelnek. A létesítményt csütörtökön avatták fel.

A postai feldolgozás fontos része a videó-kódolás. A leveleket címzését egy gép leolvassa és így szortírozza. A gépi feldolgozást azonban nehezítik a kézzel írott címzések. Azok a levelek kerülnek a videó-kódolóba, amelyek címzését a gépek nem tudják leolvasni és emberi segítség kell a feldolgozásukhoz. A videó-kódolás során a levelek címzését a posta munkatársai azonosítják és megadják a további gépi feldolgozáshoz szükséges adatokat.

Ezt a folyamatot bárhol el lehet végezni. A Magyar Posta elemezte az ország munkerő-piaci helyzetét, egyeztetett a munkaügyi tárcával, így választotta ki Szigetvárt.

A 100 új munkahely nagy segítséget jelent a foglalkoztatás szempontjából hátrányos helyzetű térségnek. A videó-kódolóban a Szigetváron és a térségben élők dolgozhatnak. A munkához nem kell különösebb képzettség, így olyanok is álláshoz juthattak, akik már régóta munkanélküliek – mondta el a megnyitón Herczog László szociális és munkaügyi miniszter.

A videó-kódoló szigetvári üzeme része a Magyar Posta 2013-as piacnyitásra való felkészülésének.